Wpis z mikrobloga

Siemka ostatnio stwierdziłem, że trzeba się poruszać i kupiłem rolki. Przejechałem się dwa razy po parę kilometrów i popsuła się pogoda. Dużo czytałem, iż nie można jeździć po mokrej nawierzchni bo od tego brudzą i niszczą się łożyska. Więc przychodzę z pytaniem do ekspertów jak to jest. Można jeździć po lekkim deszczu czy nie bardzo? Dodam, że głównie planuje jeździć po ścieżkach rowerowych.
#rolki
  • 13
  • Odpowiedz
@CzlekSowa: to zależy, jedne łożyska sobie całkiem dobrze radzą z wilgocią i mazią a inne, wyglądające identycznie już nie. Pytanie brzmi, na ile ufasz swoim łożyskom? Ale generalnie sama woda niespecjalnie łożyskom coś zrobi, problematyczne jest to co jest w tej wodzie rozpuszczone. Pamiętaj po prostu, żeby czyścić, suszyć i zakropić olejem łożyska używane w nie pogodę. Od siebie polecam olej silikonowy bo nie zniszczy kółek i nie łapie syfu
  • Odpowiedz
  • 0
@fstab nie mam jak sprawdzić przez brak jednego imbusa. Rolki mam k2 exo 6.0 do jazdy rekurencyjnej. Wiesz może jakie ta firma daje łożyska czy to różnie bywa ?
  • Odpowiedz
@CzlekSowa: ja czyszczę łożyska jak wiem, że jechałem po mokrym i jest ryzyko, ze będzie w środku woda. Tak to czyszczę dopiero jak głośne zaczynają się robić (co 300km), przy czym ja mam łożyska 608RS (uszczelnienie gumowe tylko z jednej strony). Twoje rolki prawdopodobnie mają łożysko 608ZZ (obustronne uszczelnienie blaszką z c-ring), więc serwis raz w sezonie powinien styknąć
  • Odpowiedz
@CzlekSowa: jak zaczynasz dopiero zabawę to nie polecam, zabijesz się. Będziesz się ślizgać przy odpychaniu, szczególnie pod górkę, na gładkich mokrych ścieżkach hamowania nie ma żadnego, wcale nie będzie fajnie i przyjemnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@f8at3
@ImperiumCienia
No chyba niestety będę musiał poczekać, aż słońce wyjdzie. Patrząc też na to że obok mnie dużo górek. Wielkie dzięki za rady i przestrogi. Nawet nie wiecie jak mnie kusi iść pojeździć. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz