Aktywne Wpisy
K-S- +468
Sprawdźmy nastroje polityczne na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°) dodaje bez tagów więc proszę o dawanie plusów.. #polityka
Na jaką partie oddasz swój głos w najbliższych wyborach parlamentarnych?
- Nie idę na wybory. 5.7% (130)
- Idę ale jeszcze się zastanawiam. 16.3% (372)
- PiS 3.8% (87)
- KO (PO) 44.4% (1011)
- Konfederacja 15.6% (356)
- PsL 2.7% (62)
- Lewica 3.6% (81)
- Polska 2050 4.9% (112)
- Agrounia i Porozumienie 2.9% (67)
Notrix +4
Ukraińcy mówili, że chcą odbić tylko swoje tereny. A tymczasem artyleria atakuje rosyjskie tereny i potęgują jeszcze większą eskalację zamiast siadać do stołu negocjacyjnego by rozpocząć rozmowy pokojowe. Dziwię się, że zachód na to pozwolił. Szczególnie Biden. Nienawidzę kłamców. Nie jestem po żadnej ze stron. Chcę tylko by skończyła się wojna i nastąpiła deeskalacja.
#ukraina #wojna
#ukraina #wojna
Jaki pocisk?
Wyglądało na trochę większy RPGowy, głowica podobna, ale "tył" był znacząco szerszy, ale ekspertem w tej dziedzinie nie jestem.
Było to w materiale pokazane zaraz obok stacjonarnego granatnika przeciwpancernego do którego montowali celownik PGO-7W.
Tyle jestem w stanie opisać.
Z takiego opisu ciężko coś wyciągnąć
Jesli tyl byl znaczaca szerszy to mogl to byc ppk z wiazka swiatlowodu na tyle. Takie pociski przenosi sie szczelnie zapakowane zeby nie zabrudzic/zamoczyc glowicy optycznej. Bardzo wrazliwa rzecz. Nie chcesz spudlowac pociskiem o wartosci fury z salonu bo nic nie widzisz w celowniku. Stugny sa naprowadzane polautomatycznie, tak to wygladalo? Rozne pociski do tego mozna ladowac.
Byky do tego pociski nlos, jak dobrze pamietam. Moge sie mylic.
@Bydle Ok. 13:30, to była bardziej podkładka pod narrację co gdzie się dzieje, więc raczej próżno szukać na ich VOD.
Zdjęcie z google.
SPG 9. Tutaj masz ammo do tego.
Som do tego przerozne pociski z roznymi glowicami. Odlamkowe, burzace, kumulacyjne. Zapalnikow/inicjatorow tez od groma.
Zaden hajtek, niemniej zawodowcy dbaja o czysta, sucha amunicje. Od tego zalezy ludzkie zycie.
Tylko ciekawe dlaczego zawijali to w papier, skoro to chyba nie jest sprzęt kierowany, chyba, że jakkolwiek może się ten szpej uszkodzić przez wilgoć.
Da sie. Zamoczysz pocisk, odpalisz z rury, calosc zle sie zainicjuje przez wilgoc i sie skoczny tak ze pocisk po prostu wypadnie z lufy prosto na Twoje przedpiersie okopu. Z aktywowanym zapalnikiem uderzeniowym + te pociski maja czesto wbudowany prymitywny mechanizm autodestrukcji (nawet rpg ma). Moze Ci to ostatecznie wybuchnac pod nogami, albo przed nosem, jak jestes okopany.
Teraz wszystko jest jasne, zaspokoiłeś moją ciekawość.
Masz bogatą wiedzę!
Dziękuję za pomoc! (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Tu masz efekt strzelania zamoknieta/uszkodzona amunicja. SPG i RPG dzialaja na bardzo podobnej zasadzie. To dziadostwo moze Ci najzwyczajniej w swiecie spasc pod nogi, lub zapalic (niekoniecznie wybuchajac) w rurze. Tyczy sie to de facto kazdej a amunicji, od granatnikow, przez mozdzierze, po ciezka artylerie.
Ciesze sie ze moglem pomoc.
Odnosnie amunicji mozdzierzowej, masz na poczatku filmu konsekwencje. Chodzia mi ta scena po glowie od napisania komentarza, nie moglem sobie filmu przypomniec. Jak Ci zamoknie pocisk do SPGa i troche sie zapali, troche podymi i wypadnie Ci z lufy to:
Moze zadzialac lub nie zadzialac zapalnik uderzeniowy. Nie zadziala? W dalszym ciagu moze zadzialac mechanizm autodestrukcji takiego pocisku w locie. Nie zadziala? Ten szajs sie dalej pali, kij wie co
Strach jakikolwiek grubszy ostrzał prowadzić w deszczu... Mam nadzieję, że nie będę musiał nigdy w życiu, wykorzystać wiedzy nt. zawilgocenia pocisków... Film na pewno przy wolnej chwili obejrzę w całości, bo nie widziałem nigdy tej produkcji, a największe bitwy z okresu 39-45 są fascynujące.