@c28233ade3e037a17b0540d9c670b1ed: Produkcja jest bajecznie prosta. Pozyskujesz grzybki tybetańskie z internetu lub od znajomego, płaczesz je zimną wodą, wrzucasz do słoika, zalewasz mlekiem i za około 24h masz kefir. Filtrujesz grzybki przez plastikowe sitko (nie mogą mieć kontaktu z metalem), płuczesz i powtarzasz cykl. Grzybki szybko się rozmnażają, wiec możesz potem komuś dać nadmiar ( ͡°͜ʖ͡°)
@Tryggvason: 5 dni temu zamówiłem grzybki i miałem okazję spróbować domowego kefiru. Smakuje jak skiśnięte mleko ale żadnych perturbacji jelitowo żołądkowych nie uświadczyłem. Zależy mi głównie na poprawieniu flory jelitowo bakteryjnej... zobaczymy za miesiąc co z tego będzie
@Dy8ala94: prawidłowo powinien mieć delikatniejszy smak bardziej zbliżony do jogurtu niż sklepowego kefiru. Dużo zależy od użytego mleka i czasu fermentacji.
@Dy8ala94: to daj im jeszcze trochę czasu. Kiedyś już robiłem kefir na tych grzybkach i w pewnym momencie zaczęły tak się rozmnażać ze musiałem odrzucać bo za dużo tego było
@Dy8ala94: tak, można je zamrozić. Płuczesz dokładnie zimna woda, osuszasz ręczniczkiem i zamykasz w jakimś plastikowym pudełku lub woreczku strunowym. Oczywiscie wtedy będą potrzebowały więcej czasu na rozbudzenie po rozmrożeniu.
Dymy kończą się tam, gdzie komuś może stać się realna krzywda. To co zrobił Tyburski były bardzo niebezpieczne i jako koneserowi patologi jest mi smutno. Należy to potępić.
Zaraz zalewam grzybki mlekiem i jutro aktualizacja.
#gotujzwykopem #fermentujzwykopem #kefir #jedzzwykopem
wybierz jedno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://serowar.pl/pl/p/Grzybek-kefirowy-tybetanski-ziarna-zrob-wlasny-kefir/90
Zamawiasz i masz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@c28233ade3e037a17b0540d9c670b1ed: jest tego od Białka na allegro.