Wpis z mikrobloga

chce zrobić domowej roboty brykiet z trocin bo mi zostało kilka worków z cięcia na "krajzydze". na internecie widzialem ze wszyscy miesają trociny z jakimś papierem, cardboardem czy innymi rzeczami, to jest wymagane?
#tartak
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@budus2: okej czyli zeby tak o dla siebie dwa takie worki trocin przerobić na brykiet to nie musze kombinować tylko dodać troche wody i pod cisnieniem rachu ciachu wysuszyć i powinno śmigać bez żadnego papieru, dzięki, jutro się pobawię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@budus2: no bo mowisz o oponach i butelkach, moze i mieskam na wsi ale nigdy w zyciu czegoś takiego nie spaliłem. opony dwa razy do roku w mojej wsi odbierają sprzed posesji a na butelki i szkło mamy osobne worki/kontenery, moze nie jestem ultraekologiczny ale staram się jak mogę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@budus2: my niestety jeszcze zacofani, nie mamy takich rzeczy, z tych fajniejszych to mamy kolektory słoneczne dzięki którym mamy w koncu 24/7 w miare gorącą wodę w kranie, a jak trzeba w piecu palić to wiadomo, trochę drewna a potem węgiel (jak zostanę w koncu gospodarzem to moze zainteresuje się pompą ciepła ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz
: kolektory samoróbki mieliśmy od 10 lat

@budus2: no mysmy nie mieli samoróbek tylko to byla jakaś firma wynajęta przez gminę, jestem z tego w miarę zadowolony, nad resztą pomyślę może za rok/dwa ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie wiem czy wiesz jakie to uczucie kiedy rano włączasz wode, w piecu jest zimno bo już wygasło a woda leci gorąca, boże, coś pięknego, zawsze woda leciała lodowata
  • Odpowiedz
ale moi rodzice już od dawna jadą na pompie ciepła

@budus2: nie chce zeby to źle zabrzmiało ale u nas tym wszystkim zajmuje się mój 80-letni dziadek i dopóki on jest tu gospodarzem to na jakieś pompy ciepła czy fotowoltaike nie ma co liczyć, jeszcze trzeba poczekać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz