Wpis z mikrobloga

Potrzebuje totalnie sprawdzonego sposobu na ugotowanie ryżu do sushi, co strona to inny sposób xD Jedni piszą że trzeba jak najmniej płukać, jedni żeby płukać raz, kolejni że trzy razy i jeszcze zostawić na 30 w wodzie. Ktoś jest mistrzem i podzieli się wiedzą? :D #sushi #gotowanie
  • 9
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Lilijann: płucz dopóki woda nie będzie czysta, gotuj of kors bez woreczka, po ugotowaniu zostaw chwilę w garnku niech ryż wsiąknie trochę wody. A i ważny jest ryż - kup sobie kiedyś droższy ryż jeśli masz na przykład jakieś azjatyckie delikatesy w pobliżu to już w ogóle zobaczysz różnice. Ale płukać należy dopóki woda nie będzie klarowna- to oznacza że ryż pozbawiony jest syfu. Nie słuchaj tych co każą nie płukać
@Lilijann: najważniejszy jest gatunek ryżu w sensie żeby to był krótkoziarnisty (czyli na paczkach zazwyczaj pisze "do sushi") a nie basmati - jaki dokładnie ryż ma już mniejsze znaczenie, generalnie te najtańsze "do sushi" i tak są w porządku. Drugie najważniejsze to proporcja wody do ryżu, tu opinie sa różne i pewnie to jaki ma ryż wpływa na to ale generalnie jak najmniej wody ile się da, ale żeby jednak ryż
@Czerwony_Krokodyl: Ryżu do sushi się nie płucze (na pewno nie bardzo), o ile nie żyjesz w indyjskiej wiosce i macie z rodziną jeden worek ryżu na pół roku to nie ma żadnej przewagi dzięki płukaniu. Pył który wypłukuje się z ryżu to tylko ślad po sposobie obróbki. ryż po zebraniu jest w twardej łupinie - jak inne zboża - i tę łupinę ściera się aż do wybranej barwy ryżu. Najmniej zdrowy
@Lilijann: Ogólnie też niektóre ryże poleca się (zgodnie z opakowaniem xD) gotować pod przykrywką a niektóre bez. Jeśli gotujesz z przykrywką to zazwyczaj wychodzi ok przy 1.2:1 woda:ryż, a bez 2:1. Ale sam zawsze gotuję z przykrywką. A jak gotujesz dużo to może lepiej będzie kupić parownicę do ryżu.