Między sufitem z płyty GK a sufitem właściwym mam 13cm. Szukam wentylatora wywiewnego z bocznym wyjsciem. Coś jak na foto. Poleci ktoś coś sprawdzonego lub inne rozwiazanie ? #remontujzwykopem #budujzwykopem #stepujacybudowlaniec #wentylacja
@wisniowa211: wstaw w miedzystropie zwykły wentylator kanałowy, w sufit z gk daj anemostat i zepnij to rurą typu flex. Tak się robi od lat, a czegoś takiego jak na zdjęciu jeszcze na żywo nigdy nie widziałem
@Xargo1: nie zrobi sie syfon z tej rury flex ? BTW jak sie mocuje anemostat do GK ? "fachowiec" wydrapal mi nozem dziure na 110 na kwadratowo prawie a rury od wentylacji mam na 100...
@wisniowa211: a w czym przeszkadza syfon w wentylacji? Syfon z zasady działa tylko dzięki cieczy, a w wentylacji cieczy nie ma.
A anemostat mocujesz tak - rozkładasz go na 2 części, pierwsza na wkręty do gk, a drugą wkręcasz w tą 1 część. No tylko otwór masz faktycznie za duży, na anemostaty 100 robię otwory otwornicą 102mm i wtedy jest idealnie
@Xargo1: ja mam otwor 110 a rure od wentylacji 100..... nie wiem jak to ugryzc... masz jakis pomysl?? najbardziej mnie ogranicza te 13cm miejsca w podsufitce.. jesli chodzi o ciecz to wlasnie mialam taki problem ze zima tam sie skraplao i mialam plame wody w podsufitce na laczeniu rury spiro z rura plastikowa, ktora idzie przez sciane...
@wisniowa211: 110 powinno jeszcze dać radę zakryć, anemostaty mają dosyć szeroką ramkę. Ewentualnie można spróbować założyć anemostaty 125 i redukcję, ale trzeba dobrze zmierzyć czy wejdzie. Na żywo było by łatwiej podpowiedzieć. A wykraplanie wilgoci to raczej problem na nawiewie - zimne powietrze z zewnątrz ochładza rury, a wilgoć z domu się na nich wykrapla. Dlatego też rury nawiewne muszą być izolowane. Co innego wyciąg, tam powietrze ma temperaturę jak w
@Xargo1: Wlasnie to jest stare budownictwo i nie ma komina blisko lazienki stąd jest tylko rura przez sciane i wentylacja mechaniczna byla... nawiewu tez nie ma i jak okno otwieram po prycznicu to cala ta para zamiast wylatywac to wpada do srodka mieszkania
A anemostat mocujesz tak - rozkładasz go na 2 części, pierwsza na wkręty do gk, a drugą wkręcasz w tą 1 część. No tylko otwór masz faktycznie za duży, na anemostaty 100 robię otwory otwornicą 102mm i wtedy jest idealnie
A wykraplanie wilgoci to raczej problem na nawiewie - zimne powietrze z zewnątrz ochładza rury, a wilgoć z domu się na nich wykrapla. Dlatego też rury nawiewne muszą być izolowane. Co innego wyciąg, tam powietrze ma temperaturę jak w