Wpis z mikrobloga

Mirki, pierwszy raz potrzebuję tu porady odnośnie zmywarki. Dwie kwestie:

1. Wczoraj sprawdzałem zbiorniczek z solą. Rozmawiałem jednocześnie z matką, zagadałem się, na chwilę odszedłem od zmywarki i zamknąłem ją po czym włączyłem program zapominając o zakręceniu wieczka. Zbiorniczek już po oczywiście zalany wodą po same brzegi, co się dało to wychlapałem palcami, ale i tak jest jej tam od cholery. Mam skombinować jakąś strzykawkę i to wypompować czy „dobra #!$%@? zostaw tak”? XD

2. Sprawdzam tą sól co jakiś czas i mam wrażenie, że prawie jej nie ubywa. Zmywarka kupiona w czerwcu zeszłego roku i jak raz wsypałem tą sól na początku, to potem uzupełniłem tylko raz. Nawet nie zużyłem jeszcze 1,5kg opakowania tej soli od czasu zakupu. Używam dwóch podstawowych programów, wrzucam tylko tabletkę, nie korzystam z nabłyszczacza. Jaka może być przyczyna, że jej tak mało ubywa?

dzięki za każdą pomocną odpowiedź, kc

#zmywarka #pytanie #kiciochpyta
  • 6
@NiedzielnyMirek: no wiem, że tam jest woda, ale ją się wlewa czystą na początku i zakręca zbiornik, a tu dostało się do niego całe to gówno ze zmywania bo zamiast zakręcić wieczko po sprawdzeniu to się zapomniałem i leżało obok na samym dnie pod śmigłem ( ͡° ʖ̯ ͡°) ehh no zobaczymy, najwyżej #!$%@?ę zmywarkę
@magiczny_banan: Woda w zbiorniczku na sól jest po to aby zrobił się roztwór nasycony soli i co któreś zmywanie złożę zmiekczajace wodę jest przeplukiwane właśnie tą wodą w której rozpuściła się sól. Następnie wlewana jest nowa wodą do zbiornika z solą i tak w kółko.

Jesli soli nie ubywa a woda w pojemniku jest w #!$%@? słona (można spróbować, nikt się nie otruje wodą z solą), to znaczy że źle jest
@Bigbluee: dzięki wielkie. A czy jeśli do tego zbiorniczka dostała się woda ze zmywania, to czy to może być groźne dla zmywarki? Bo zmywarka sama ją pobiera ale czystą i uzupełnia tak do 3/4 pojemności, a tu ta woda ze zbiorniczka miała przez moje rozkojarzenie kontakt z ta wodą ze zmywania i całym tym syfem. Wziąłem przed chwilą strzykawkę i wszystko z niego wypompowałem wlewając czystą.

Ogólnie u nas jest miękka
@magiczny_banan: w instrukcji do zmywarki jest tabelka zakresu twardości wody. Trzeba zmierzyć twardość najlepiej takim płynem co kupuje się w sklepie zoologicznym i wtedy wyjdzie poziom twardości. I tak ustawia się zmywarke. Z reguły jak jest wyświetlacz jakiś to zakres jest od H1 do H5.