Wpis z mikrobloga

Jakie jest wasze zdanie o czyszczeniu łańcucha po zakupie nowego roweru?

Ludzie twierdzą, że trzeba taki łańcuch odtłuścić, pozbyć się fabrycznego smaru zabezpieczającego (chyba przed korozją) i nasmarować jakimś innych smarem.

https://youtu.be/e5DGpxwYZKw?t=496
https://youtu.be/15Ln8C_eNUg?t=158

Czy serio jest to coś, co zawsze powinno się robić? Czy jest to tylko ważne dla rowero-filów?
Czy trzeba to zrobić jeszcze przed pierwszą jazdą bo potem już nie ma sensu? Czy można to zrobić kiedykolwiek?
A może tylko podczas jazdy w błocie jest sens?

Sam mam corssa i mam zamiar jeździć może z 2 razy w tygodniu. Raczej po ścieżkach rowerowych i lekkim terenie. Jest sens? Czy można sobie spokojnie poczekać do zwykłego serwisu i czyszczenia łańcucha.

#pytanie #pytaniedoeksperta #rower #rowery
Gumaa - Jakie jest wasze zdanie o czyszczeniu łańcucha po zakupie nowego roweru?

L...

źródło: comment_1647887914fFrDVflKS8pPfA7RkDrFxN.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
Czy serio jest to coś, co zawsze powinno się robić? Czy jest to tylko ważne dla rowero-filów?

@Gumaa: Jak lubisz zbierać brud to nie musisz tego robić. Smar fabryczny służy do przechowywania łańcucha a nie do eksploatacji. Ja zawsze dokładnie zmywam i smaruję woskiem.
  • Odpowiedz
byłem już dwa razy na przejażdżce zanim się o tym dowiedziałem, także nie wiem czy jeszcze jest sens to robić?

@Gumaa: A jaki to problem by jednak zmyć teraz? Zmyj i posmaruj czymś normalnym do eksploatacji.
  • Odpowiedz
@reddin: ja się nie znam więc nie wiem czy to problem. To jest właściwie mój pierwszy rower, bo tego komunijnego nawet nie liczę.
  • Odpowiedz
@reddin: Shimano daje normalny smar z którego można normalnie korzystać tylko trzeba go wytrzeć z zewnątrz żeby nie łapał syfu, tutaj potwierdza to nawet jeden z mechaników Shimano https://bikerumor.com/chainwear-challenge-quick-interview-with-shimano/

So that brings us to lubrication. I mentioned that the chain wears because of friction as the chain moves to wrap around a gear. Well, that friction is reduced if there is lube on the chain. If there is dirt mixed
  • Odpowiedz
ja się nie znam więc nie wiem czy to problem. To jest właściwie mój pierwszy rower, bo tego komunijnego nawet nie liczę.

@Gumaa: Możesz teraz zmyć.

@k3lt: Klei się do tego cały syf. Kto jeździ na wosku zna różnicę.
  • Odpowiedz
@Gumaa kupowałem rower w zeszłym roku i jeśli dobrze pamiętam to czyściłem łańcuch przed pierwszą jazda z tego rzekomego smaru fabrycznego, ale robiłem to też pewnie dlatego, że chciałem przetestować działanie "urządzenia" do czyszczenia łańcucha.
Ogólnie jeżdżę swoim crossem głównie po asfalcie, ale i szutry, dukty, piach i lekkie błoto się czasem zdarza, więc na bieżąco kontroluje czy łańcuch nie wymaga już wyczyszczenia, czy nie ma za dużo piachu przyklejonego itp.
  • Odpowiedz
@reddin: No w porównaniu z woskiem to do każdego smaru na rynku dużo łatwiej lepi się syf ( ͡° ͜ʖ ͡°), ale jeśli masz prawilnie wytarty łańcuch z zewnątrz to z grubsza nic nie powinno się przesadnie brudzić.
  • Odpowiedz
@Gumaa: ma rację chłopak. Wkrętka niektórych żeby zmywać smar po to by smarować raz jeszcze innym smarem jest naprawdę frapująca.
  • Odpowiedz
@bibsz: ale to może napisać normalnie jak człowiek, a nie wyrzucać swoją frustrację byle poczuć się lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No to w takim razie uważasz że nie trzeba nic z tym łańcuchem robić?
  • Odpowiedz
@Gumaa: obecnie suche smary są naprawdę ok. Ale to nie znaczy że używanie smarów opartych na oleju stało się jakimś przestępstwem czy wykroczeniem ;)
Przecież je się wciąż produkuje i się ich używa. One też mają swoje zalety i w pewnych warunkach są niezastąpione.
Smar firmowy tak czy inaczej wystarczy na jakieś 200 -300 km. Jak się zużyje to umyjesz i nałożysz suchy smar. Jak chcesz to oczywiście możesz możesz
  • Odpowiedz
@bibsz: w sumie racja, taki łańcuch ~65zł - smarując go zwykłym utylitarnym smarem/olejem, czyszcząc od czasu do czasu na odpierdziel i w razie czego wymiana na nowy czasowo i finansowo chyba lepiej się wyjdzie niż kupowanie tych turbo hiper duper specyfików 100ml za 50zł+ oraz tracenie czasu na pierdzielenie się z dokładnym czyszczeniem
  • Odpowiedz
@toresh: akurat pc1100 jest faktycznie tanim i kiepskim łańcuchem. Ale taki hg701 czy 601 to dają radę i a różnic przebiegow na nich jest większa niz różnica ceny między nimi a pc1100. Więc jednak się bardziej oplacaja ;)

Ale generalnie wlasbie chodzi o to o czym piszesz.
  • Odpowiedz