Wpis z mikrobloga

@BartoszCoyote:

"Revise for matura repetytorium" - tu jest chyba wszystko co trzeba na maturę rozszerzoną. Sam kupiłem, ale jakoś tak wyszło że wolałem pracować nawet przed maturą niż się uczyć i zrobiłem jeden rozdział i kilka losowych zadań ^^ Być może będę podchodził drugi raz w tym roku (żeby napisać na 90%+, w tym roku miałem 74% kompletnie bez przygotowania, nawet rozprawek nie pisałem wcześniej) i jak będę próbował, to tym
  • Odpowiedz
@BartoszCoyote: Słowotwórstwo i transformacje akurat świetnie mi idą. Słówek uczę się czytając ksiażki/z internetu, gdzie poznaję mniej więcej jak tworzyć oraz wiele słów utworzonych od podstawowych. O ile są reguły pewne (swim-swimming) to są różne trudniejsze (vain-vanity itp), więc tylko nauka. Transformacje? No cóż, uczęszczam do szkoły językowej więc jako tako wymusza ona na mnie naukę takowych, ale można też robić to samemu z różnych książek

Polecam też książkę którą poleciła
  • Odpowiedz
@exile: Ja rozprawkę napisałem raz przed maturą próbną, oglądam seriale bez napisów więc słuchanie jest ok, ale to słowotwórstwo to masakra, i o ile dobrze pamiętam dopasowanie wyrazów tak by zadanie miało sens( w tym roku bylo cos obligatory,itd)
  • Odpowiedz