Aktywne Wpisy
Krolowa_Nauk +347
Masakra, staram się śledzić wszystkie wpisy odnośnie obecnej sytuacji powodziowej, ale przekopywanie się przez te durne heheszki to jakiś koszmar. Co drugi wpis to jakieś szurstwo albo nabijanie się z tragedii "bo mnie to nie dotyczy i nie mój problem". Ludzie potopili swoje i tak już niewielkie zasoby empatii czy o co chodzi? Przykre bardzo...
Wszystkim, których dotknęła ta tragedia bardzo współczuję i mam nadzieję, że jak najszybciej uda się opanować sytuację
Wszystkim, których dotknęła ta tragedia bardzo współczuję i mam nadzieję, że jak najszybciej uda się opanować sytuację
lakukaracza_ +83
#powodz Serce pęka
Jednym przyciskiem można przełączyć się z jednego shella na drugi (F3-F4), np. z forum (bbj) na mutt czy po prostu shell.
Najlepsze w byobu jest, jak wciśniecie F6 wychodzicie z ssh do lokalnego shella a gdy ponownie się zalogujecie na serwer to macie dosłownie to samo jak przy wyjściu, genialne!
Od lat używam screena ale byobu jest dużo wygodniejsze..
Nie dość, że jest mega wygodne ale też mega proste do nauki, jakieś 30 sekund i już latacie.
Najważniejsze co trzeba znać to:
F2 - nowy shell.
F3 - przełącz na poprzedni shell.
F4 - przełącz na następny shell.
F6 - wyjdź z ssh do lokalnego shella
F8 - zmień nazwę okienka
Shift+F12 - włączenie/wyłączenie bindów byobu
więcej nie trzeba znać aby latać.
dla zainteresowanych łapcie cheetsheet
#linux #tmux #screen #byobu
@aptitude: @carryON_: byobu korzysta i ze screena i tmuxa. Ogólnie to sam tmux na serwerze to już jest git rozwiązanie. Sam screen jest już trochę przestarzały.
tmux
!@carryON_: No nie ma żadnej bo jak ma mieć przewagę coś co jest nakładką na screen? Chociaż w tym momencie to bybou nie wiem czy tylko z temuxa nie korzysta - ale analogia jest ta sama. Byobu to nie jest standalone soft tylko zbiór konfiguracji na istnejące rozwiązania.
Apropos przewagi jeszcze to zdaje się, że screen praktycznie już jest
@patrolez: byobu to jest tmux xd