Aktywne Wpisy

dozerman230 +988
#polityka #bekazpisu #sejm
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
- Pan prezydent miał w tym czasie spotkanie z białoruską opozycją. Kiedy został poinformowany o tym, co dzieje się w pałacu, chciał natychmiast wyjechać, ale wyjazd z Belwederu został zastawiony autobusem komunikacji miejskiej - opowiada Grażyna Ignaczak-Bandych.
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Barabasz111 +733
Zwróćcie uwagę, że jakoś od godziny na mikro w ogóle nie ma pisowców i konfiarzy, tak jak to zwykle wygląda przy ich porażkach. Dlaczego? Bo mózg Dariusza szMateckiego nie działa na tyle szybko, żeby wysłać trollom jeden, spójny przekaz xD. Jutro pewnie wszystkie wątki będą pełne komentarzy o niemieckim zamachu stanu xdd
#bekazpisu #bekazprawakow #polityka #sejm
#bekazpisu #bekazprawakow #polityka #sejm

Dlaczego to mi nie działa? Skrypt wykonany ręcznie robi to co powinien. Skrypt wywołany z crona nic nie robi oprócz wrzucenia "test" do pliku test.log :(
Wpis w CRON:
* * * * * /root/skrypty/dhcp.sh &> /dev/nullPlik dhcp.sh:
ping -w 2 -c 1 192.168.223.1 &> /dev/null && echo success || dhclient wlx74f06d1ad610 -vecho test >> /root/skrypty/test.log
Co chcę osiągnąć: jeśli nie można spingować 192.168.223.1 to wykonaj dhclient wlx74f06d1ad610 -v. Ten skrypt, uruchamiany poprzez ./dhcp.sh działa jak należy
czy sam skrypt dziala poprawni puszczony z reki? i na poczatek wywal > /dev/null zobaczysz w logach o co chodzi
* * * * * /root/skrypty/dhcp.sh >> /root/skrypty/dhcp.logW efekcie plik dhcp.log:
success
PING 192.168.223.1 (192.168.223.1) 56(84) bytes of data.
--- 192.168.223.1 ping statistics ---
2 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 1028ms
Czyli ten sam skrypt, wywołany z konsoli działa tak, że zwraca informację - nie mogę spingować, wykonuję dhclient wlx74f06d1ad610 -v. A jak wywołam z crona, to zwraca informację: mogę pingować,
@MamByleJakiNick: nie chce mi się czytać wpisu za bardzo ale raczej nie powinieneś robić druciarstwa z klientem dhcp w cronie
Np zamiast
ping
Wpisz
/bin/ping (czy gdzie tam on jest)
I tak z każdym programem który masz w skrypcie
dopisz na górze swojego śmiesznego pliku
#!/usr/bin/env bash
wtedy cron też wykona to w bashu
ale moge sie mylić :)
@Kryspin013: niestety, netplan nie ogarnia mojej karty Wi-Fi ¯\_(ツ)_/¯
@BoKoR: @Kryspin013: @MlodyWilk: Stan aktualny, wpis w cron:
* * * * * /bin/bash /root/skrypty/dhcp.sh >> /root/skrypty/dhcp.logSkrypt:
#!/bin/bash/usr/bin/ping -w 2 -c 1 192.168.223.1 &> /dev/null && /usr/bin/echo success || /usr/sbin/dhclient wlx74f06d1ad610 -v
Crontab jest tak ograniczony że to nie działa, czy o co tu chodzi? (╯°□°)╯︵ ┻━┻
@MamByleJakiNick: to nie korzystaj z netplan. W network managerze wszystko ustawisz a jak nie to w wpasupplicant.
supplicant -D wext -i wlx74f06d1ad610 -c /etc/network/wpa.conf
Łączę się po wifi, ale muszę jeszcze użyć komendy dhclient żeby IP pobrało
@MamByleJakiNick: A to, że netplan nie ogarnia wifi bo żaden z menadżerów sieciowych nie ogarnia i tak naprawdę wszystkie korzystają z wpasupplicant pod spodem - np NetworkManager tak robi.
Jak czeoś nie ogarniasz to w pierwszej kolejności najlepiej sprawdź sobie na archwiki:
https://wiki.archlinux.org/title/wpa_supplicant#At_boot_(systemd)
https://wiki.archlinux.org/title/Dhcpcd#10-wpa_supplicant
To tylko przykłady.
Tu masz np wiki debiana jak to ustaiwić na samym