Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
W poprzednim roku (2021) wystarczyło napisać maturę na 44% z 3 przedmiotów, aby dostać się na Radom? xD czy coś źle policzyłem? http://namedycyne.eu/
#lekarski #medycyna #studbaza #studialekarskie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62308adb2cbeb23e33194644
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Przekaż darowiznę
  • 36
@AnonimoweMirkoWyznania: No generalnie wystarczy tylko zdać maturę i gdzieś da się dostać na studia. Niekoniecznie to nawet musi być gównokierunek, ale oczywiście na nic obleganego nie da się z takimi wynikami dostać. Z tym, że jak się nic nie umie to po pierwszym semestrze się wyleci.
@AnonimoweMirkoWyznania: To chyba na WUM, bo na inne uczelnie spokojnie byś się dostał z listy rezerwowej. Poza tym 6 lat temu, a teraz jest potężna różnica. Nie dość, że jest niż demograficzny, to jeszcze pootwierali lekarski w losowych miastach jak Radom czy Kielce i zwiększyli limity przyjęć. Już od kilku lat listy rankingowe lecą w dół.
@AnonimoweMirkoWyznania: progi są niższe w Radomiu niż w innych miastach, ale nie zaryzykował stwierdzenia "najniższe". Opole czy Katowice walczą o ten tytuł z Radomiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pamietam, że punkty w Radomiu zawsze były "enigmatyczne", dziwnie liczone. Kazda uczelnia liczy po swojemu. Ale Radom na pewno nie ma wyniku na poziomie średniej 40 czy 50. Myslę, że średnio poniżej 60-iluś nie zeszły
I nie dostałem się ani na medycynę ani na weterynarie z żadnej listy rezerwowej. Poszedłem na stomatologię.

Średnio chce mi się w to wierzyć. Bo to na stomę trudniej się dostać. W każdym razie w 2019 i ostatnich latach
@gimnazjumqqq: W sumie nie interesuję się maturami już od kilku lat, ale zazwyczaj każdy rocznik uważa, że nagle stały się dużo trudniejsze. Poza tym gorsze wyniki niekoniecznie świadczą o poziomie trudności, a np. o gorszym przygotowaniu m.in przez strajki, covid i zdalne nauczanie.
Jeśli chcesz pójść na lekarski w Radomiu radzę porządnie się zastanowić. Nawet i 5 razy. Dużo studentów i rezydentów narzekało, szczególnie na cyrki w MSS związane z totalnym brakiem organizacji studiów, brak jakiegokolwiek podejścia prowadzących (w zasadzie całkowicie olewanie studentów). W listopadzie studenci strajkowali. Nie jestem pewna, czy przez te 5 miesięcy coś się poprawiło.
OP: @gimnazjumqqq a ten kredyt polecasz jakby coś poszło nie po myśli i noga by się podwinęła? I ta strona namedycyne.pl to legitna według ciebie? tam właśnie są te progi podane, co by oznaczało, że na Radom wystarczy po 50% z chemii i biolki i 64% z matmy. Wydaje się nierealne wręcz.

Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
@AnonimoweMirkoWyznania: namedycyne.eu to bardzo ważne źródło wśród kandydatów na studia, w pewnym sensie wyrocznia. Ale przez te lata znacznie zeszla na psy

Ale właściciele stosunkowo niedawno zaczęli faktycznie weryfikować te progi (bo chyba dopiero 2 lata temu). Dotychczas wszystko było "na wiarę".

Jesli chodzi o komentarze, liczba trolli i panikarzy znacznie tam przewyższa liczbę zwykłych kandydatów na studentów. W latach 2016-2018 jeszcze się dało czytać te komentarze. W 2019 był wielki