Aktywne Wpisy
magdalena-gaska +40
Biały i czarny kolor skóry dają po prostu ładny kontrast i fajny efekt estetyczny, niekoniecznie jest to promowanie jakiś mieszanych związków przez duże złamane nosy jeśli chodzi o zdjecia/reklamy
#niepopularnaopinia
#niepopularnaopinia
cword +931
Tak tylko przypomnę że 4 lata temu pochowano w złotej trumnie ćpuna który próbował zapłacić fałszywka w sklepie a potem postawiono mu pomnik
#bekazpodludzi
#bekazpodludzi
Jeden na ivy bridge, drugi na haswell. Pytanie: który bardziej się opłaca i dlaczego?
Chodzi mi przede wszystkim o jak najlepszy stosunek wydajność / cena.
[Zestaw #1] - ivy bridge
MOBO: ASRock P67 PRO3 (B3) lub ASRock Z77 EXTREME4
Procesor: Intel Core i5-3570K
RAM: Patriot DDR3 8GB 1333MHz CL9
GPU: Gigabyte ATI Radeon R9 280X
HDD: Seagate Barracuda 500GB SATA3
PSU: XFX Core 550W
CASE: Zalman Z5 Plus
Układ chłodzenia: SPC Fera PRO
Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24F1ST
[Zestaw #2] - haswell
MOBO: ASRock Z87 EXTREME4 lub MSI Z87-G43
Procesor: Intel Core I5-4570
RAM: Patriot DDR3 8GB 1333MHz CL9
GPU: Gigabyte ATI Radeon R9 280X
HDD: Seagate Barracuda 500GB SATA3
PSU: XFX Core 550W
CASE: Zalman Z5 Plus
Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24F1ST
Oraz jeszcze kilka pytań:
1. Która platforma będzie się lepiej kręcić i będzie wydajniejsza/stabilniejsza?
2. Jaką obudowę polecacie oprócz tego Zalmana Z5 Plus, o którym słyszałem, że jest dość tandetny, tak żeby wszystko się w niej zmieściło i żeby była dobra wentylacja? Cena musi być podobna do tego Zalmana.
3. Czy wlezie mi to wszystko do obudowy CoolerMaster N200 i czy nie będzie ona za mała do overclockingu?
4. Jakie PSU mógłbym kupić, zamiast tego podanego - nie bardzo się orientuję?
5. Co ewentualnie zmienilibyście w moich zestawach i dlaczego?
6. Lepiej wziąć Gigabyte ATI Radeon R9 280X czy Palit GeForce GTX770 lub jeszcze coś innego? Chodzi o wydajność/cena.
7. Jakie dodatkowe chłodzenie na procka polecacie, żeby nie było zbyt głośne, było wydajne i żeby zmieściło się do obudowy dla tych zestawów?
Komputer ma być mocny do gier na kilka lat z możliwością OC.
Jeszcze słyszałem takie zdania, żeby się nie pakować w ivy bridge bo już nie będzie produkowany, bo jest to poprzednia generacja, tylko, żeby kupować aktualną generację, czyli haswella.
#komputery #overclocking #hardware #zestawkomputerowy #gry
3. Overclocking nie potrzebuje sam z siebie miejsca. Żeby sprawdzić czy wszystko się zmieści to powinieneś sprawdzić wysokość wentylatora jaki zamierzasz dokupić oraz długość karty graficznej.
4. Corsair, SeaSonic, Chieftec, Be Quiet. Wybrałbym raczej te wymienione przeze