Wpis z mikrobloga

Mirasy, jak to jest z tym oprocentowaniem obligacji indeksowanych inflacją. Czy jeśli teraz się zdecyduję to ten stały procent będzie taki sam do końca ważności obligacji? Bo nie wiem czy nie poczekać jeszcze skoro po podwyższeniu stóp, będą i tak musieli je podnieść jeszcze.
#oszczedzanie #obligacje
  • 5
Czy jeśli teraz się zdecyduję to ten stały procent będzie taki sam do końca ważności obligacji?

@adeekk1989: Jeśli masz na myśli marżę to tak, warunki działania obligacji nie zmieniają się w trakcie.

Bo nie wiem czy nie poczekać jeszcze skoro po podwyższeniu stóp, będą i tak musieli je podnieść jeszcze.

Możliwe, a po kolejnych zwiększaniach stóp znowu będzie oczekiwanie na podwyższenie oprocentowania, więc pytanie do kiedy będziesz czekał? aż skończą podnosić
@Asceus: Toyota bank ma akurat bardzo fajny rachunek oszczednosciowy wiec tak, trzymalbym tam pewnie bo to oprocentowanie na podstawie WIBOR3M. Ale z drugiej strony kazdy miesiac oddala od wyskoiej inflacji, a ta bedzie dopiero indeksowana po roku... Hmmm trudne decyzje do podjęcia.
@adeekk1989: nie masz żadnej gwarancji że minister finansów podniesie oprocentowanie na tych obligacjach, tym bardziej że niedawno podwyżka była. EDO w pierwszym roku płacą teraz 2,2%. Być może znajdziesz lokatę na podobnych warunkach, tylko pytanie co dalej. Gdyby lokaty płaciły powyżej inflacji to może byłoby co rozważać, tymczasem NBP prognozuje inflację w okolicach 10% w tym roku oraz kolejnym i podnosi stopy do 3,5%, także nie wiem czy jest na co
@Bankobranie: On chyba wie i raczej pyta czy czekać i póki co trzymać na koncie oszczędnościowym indeksowanym wiborem czy od razu wkładać w długie obligacje, ja tak to odebrałem.

@adeekk1989: Jak to zawsze się robi z hajsem - zdywersyfikuj :) Nikt Ci nie broni włożyć część w 10-letnie obligacje już teraz, a z częścią jeszcze chwilę poczekać jak masz wątpliwości :)