Wpis z mikrobloga

W sumie jak to działa z tym szacowaniem użytych sił? Czytamy, że ruscy wykorzystali niemal 100% zebranych kartofli. Ukraina podaje, że zginęło 11k z nich, rannych powiedzmy 5x tyle, dawaloby to jakies 60-70k do utylizacji, a pod granicą było ich 160k. Czyli pozostałe 100k lata jeszcze gdzieś po ukrainie + została na granicy jako ci od zaopatrzenia czy medycy?

#ukraina #wojna #rosja
  • 8
@Hayabussa: należy też uwzględnić że żołnierz to nie robot i się męczy, traci morale, musi spać i jeść.
I jeśli od dwóch tygodni biegają po Ukrainie i żywią się przeterminowanymi racjami i śpią po lasach to ciężko już musi z nimi być. Potrzeba wymiany.
A armia ruska bez mobilizacji ma max 300tys żołnierzy gotowych i do tego nie mogą wystawić wszystkiego na jeden front. Moim zdaniem wystawili wszystko co mogli na
@Mezomorfix: Teraz nie poprę tego źródłem ale czytałem informację, że według amerykańskiego wywiadu dane były zawyżone trzy/cztero krotnie. Ale mam szczerą nadzieję, że nie są :)
@Hayabussa:

# Telefon w jednostce tak daleko od moskwy że przed niezapowiedzianą wizytacją wiadomo kto przyjedzie z takim wyprzedzeniem że wszyscy zdążą do wizytacji wytrzeźwieć #
- Halo?
- Dowództwo. Ilu macie żołnierzy?
- No w czynnej służbie 7000 żołnierzy.
- Ile osób jest w waszej jednostce?
- A o wszystkich chodzi, to 9000 z kandydatami, kucharzami itd.
- Dobrze, wysłać wszystkich na pilne ćwiczenia.

# Pokój "na górze" gdzie Wódz