Wpis z mikrobloga

#ukraina #wojna

Przeczytałem dzisiaj taki oto mądry wpis będący w gorących:

"Wprowadzenie 1200+ na Ukrainca to najgorszy pomysł jaki mógł wymyślić PiS nawet z tym nie dyskutujcie. Teraz niema żadnego socialu na Ukrainców a ludzie pomagają na 6+. Kiedy wprowadzą social to 1600zł nam zabiorą, 400zł na administracje, 1200zł na ukrainca i będzie patologia typu przygarnianie 20 osób w gówno warunkach i biznes sie będzie kręcił."

Dokładnie tak będzie. Pracuje aktualnie w delegacji i pomieszkuję w motelu, którego właściciele już teraz oświadczyli mieszkającym tam Polakom, że nie będą mogli dłużej wynajmować pokoi, bo właściciele motelu postanowili "pomóc" Ukraińcom i chcą ich przyjąć do wszystkich pokoi.

Kiedy mówiłem miłej Pani na początku mojego mieszkania tam, że potrzebuję fakturę, bo to firma opłaca mi noclegi, to usłyszałem, że ona wolałaby bez faktury, ale skoro muszę, to trudno

I teraz: jak myślicie. Czy ów miła Pani, która nie lubi wystawiać faktur, będzie przyjmować Ukraińców w ramach wielkiej troski o ich dobro, a wspomniane 1200 zł będzie przeznaczać na ich wyżywienie?

Udzielam odpowiedzi: jasne, że #!$%@? NIE.

Ukraińcy nie mają pojęcia o tym programie i nie będą wiedzieć, że takie coś przysługuje, zatem co zrobi miła Pani, która ma uczulenie na uczciwość i wystawianie faktur:

Będzie im na lewo wynajmować pokoje za nieco niższą kwotę. Bez faktury, bez dowodu wykonania usługi. Zgłosi gdzie trzeba, że ona ich przyjęła pod swój dach, bo tak bardzo poruszyła ją wojna i tragedia sąsiadów. Dostanie za każdego jednego kasę, a będzie mieć nawet do 3 osób w 1 pokoju. Oświadczy, że pieniądze przeznacza na ogrzewanie lokalu, wody i jedzenie, a tak naprawdę Ukraińcy #!$%@? z tego zobaczą poza ogrzewaną wodą, gdy sezon grzewczy się skończy.

I tak to właśnie będzie w kraju robaków i oszustów. Kraju gównem i szczynami płynącym. Kraju, gdzie każdy Janusz biznesu wykorzysta tragedię innych ludzi dla własnych zysków.

Gdy wejdą dofinansowania do pracowników z Ukrainy, to jak już ktoś niedawno tutaj napisał w innym poście z gorących, polscy przedsiębiorcy nauczą się stać na uszach, byle tylko wykwalifikowanych Polaków zastąpić opłaconym częściowo pracownikiem z Ukrainy.

Oczywiście wszystko powyższe jest bardzo krótkoterminowe. Ukraińcy w końcu wrócą do swojego kraju lub wyjadą dalej na zachód Europy.
  • 21
@mikau: Jeśli chodzi o dofinansowania do przyjętych pod dach Ukraińców, to już jest konkretny projekt i ma wejść wkrótce w życie.

Jeśli chodzi o dofinansowania do pracowników, to są to na razie moje spekulacje oparte na tym, że gdy pracowałem w poprzedniej firmie, to dostawała ona z urzędy pracy pracowników z Ukrainy i byli dofinansowani. Tak było przynajmniej w moim mieście. W obliczu aktualnej sytuacji podejrzewam, że takie dofinansowania pojawią się
@dilven: Nikomu źle nie życzę. Uważam, że trzeba pomóc Ukraińcom znaleźć pracę, bo wspomogą polską gospodarkę. Znam ukraińskich fachowców z inwestycji, które prowadziłem, ale wszystko trzeba zrobić z głową, a nie po to, żeby p0lacek cebulaczek mógł się dorobić na ich tragedii i to w pewnym sensie kosztem wykwalifikowanego Polaka.
@dilven: No wiem, że nie napisałeś. Po prostu uzupełniłem swój punkt widzenia, bo na wypoku w obliczu wielkiej tragedii ludzi, zdjęć zmarłych dzieci i opłakujących ich rodziców użytkownicy zatracili zdrowy rozsądek i kierują się tylko emocjami. Dlatego już mi zasugerowano, że dostaję ruble za wpis.
@WykopekNaPolEtatu: należy pamiętać, że to nie będzie wina Ukraińców, tylko polskich Januszy. Dlatego trzeba edukować ludzi jakie prawa im przysługują i piętnować takie zachowania wśród Polaków wykorzystujących tragedię, żeby się dorobić.
@dilven: a Ty co tak bronisz Januszy? Nie przeczę, że na polskim rynku są dobrzy przedsiębiorcy, ale przez ponad dziesięć lat jak jestem aktywny na rynku pracy spotkałem się z takim #!$%@? zarówno w stosunku do mnie, jak i znajomych, że jestem cięty na Januszy. Nie wina Janusza, a złego prawa to usprawiedliwianie Janusza. Czyli jak Janusz będzie Ci notorycznie dawał umowę śmieciową omijając prawo to będziesz go usprawiedliwiał, że to
@zabojcaonucy nie będzie mi dawał umowy śmieciowej bo nawet od takiego człowieka nie odczytam wiadomości. Standardy mam dużo wyżej. Dla przykładu może jaśniejszy przykład zrozumiesz - jak była pandemia to w ramach rządowej tarczy programiści dostali 5k. Moim zdaniem 90% z tego skorzystala ale jak chcesz to Ty dalej mow o moralności
@dilven: jeżeli jesteś programistą to wyjdź z bańki i wiedz, że w większości branży nie ma czegoś takiego jak rynek pracownika, a nie każdy ma komfort, że może przebierać w ofertach i pracodawca się o niego bije. Większość Januszy w Polsce robi ci łaskę, że cię w ogóle zatrudni, dla nich praca w ich firmie to przywilej.
@zabojcaonucy masz racje nie w kazdej branży jest rynek pracownika. Jednak czy obwinianie Januszy coś tu zmieni? Może nie potrzebnie napisałem ze to nie będzie wina Januszy - trochę jest ale to nie jest sedno problemu.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@WykopekNaPolEtatu: "I tak to właśnie będzie w kraju robaków i oszustów. Kraju gównem i szczynami płynącym. Kraju, gdzie każdy Janusz biznesu wykorzysta tragedię innych ludzi dla własnych zysków."

Widzę, że pan się ładnie przedstawił przed, nam tutaj w tej chwili słuchaczom, przed tymi milionami słuchaczy.