Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Tyle się gada o tym że najwięcej ludzi trafia do Polski, mam jedno pytanie, czy oni serio uciekają do Polski czy Polska jest tylko przelotem do Niemiec i innych państw? A cała nawijka że trafiają do Polski to zwykła propaganda. Wydaje mi się że Polska to tylko "port przesiadkowy". To moje zdanie z tego co widzę i słyszę od znajomych Ukraińców z pracy.
Jeśli macie więcej informacji na ten temat to chętnie się dowiem. Może się mylę i rzeczywiście tysiące Ukraińców trafia do Polski

#pytanie #ukraina #polska #rosja
  • 8
  • Odpowiedz
  • 1
@ANDRZ_J Dopóki Unia nie wprowadzi jakiegoś mechanizmu relokacji to kto może jedzie do rodziny / znajomych na zachodzie. A że u nas żyje najwięcej Ukraińców, to jadą najczęściej do Polski.
  • Odpowiedz
  • 0
@axe864: mieszkam na samym zachodzie Polski, przyjechał ostatnio pociąg z Przemyśla pełen Ukraińców, prawie nikt tu nie został choć na dworcu była zorganizowana pomoc dla nich i czekały osoby które chciały pomoc i dać mieszkanie, ale wszyscy tylko się przesiedli do pociągu na Berlin
  • Odpowiedz
  • 0
@ANDRZ_J: no i przekaz w lokalnych mediach był że DO NAS przyjedzie chyba 600 Ukraińców, tak samo jak zrobili miejsce spania dla Ukrainy w mieście granicznym bo przecież przyjadą DO NAS! A oni tylko się przespali i uciekli na niemiecką stronę
  • Odpowiedz
  • 1
@ANDRZ_J nie neguje, ale myślę że dużo ludzi chce zostać z powodu języka. Ukraincom łatwiej się z nami Polakami dogadać niż z takim Niemcem
  • Odpowiedz
  • 0
@axe864: mi też się tak wydaje, również chętnie ich bierzemy do pracy, wydaje mi się że to dobre miejsce dla nich, zwłaszcza że chcemy im pomagać teraz. Chce się tylko dowiedzieć czy to prawda że tu trafia tyle ludzi, czy tylko są tu przelotem do innych państw ;)
  • Odpowiedz