Wpis z mikrobloga

Polski Strażnik Graniczny przytulający Ukraińską dziewczynkę na przejściu granicznym w Medyce. Podczas gdy inne kraje zastanawiają się czy nałożyć sankcje i pomóc Ukrainie, Polska już aktywnie działa! W ciągu dwóch dni przez granicę przeszło ponad 115 tys. Ukraińców głównie osoby starsze, kobiety i dzieci. Zapewniany jest im transport, zakwaterowanie i wyżywienie, na ich twarzach pojawia się uśmiech bo są już bezpieczni, jednocześnie pojawiają się łzy bo wielu ojców, mężów i synów zostałoby walczyć z najeźdźcą. Funkcjonariusze użyczają swoich telefonów by uchodźcy mogli poinformować swoich bliskich, że są już bezpieczni. Wspólne działania Straży Granicznej, Policji, Wojska i Państwowej Straży Pożarnej, są teraz skupione na pomocy tym ludziom. Orlen podjął decyzję o udostępnieniu hotelu Petrochemia i pałacu w Srebrnej uchodźcom z Ukrainy. Zapewniamy zakwaterowanie i wyżywienie matkom z dziećmi i całym rodzinom. Wielu Polaków organizuje pomoc humanitarną poprzez zakup ogromnych ilości darów. Obywatele wraz ze służbami robią co mogą aby pomóc naszym sąsiadom.

#polska #ukraina #wojna #wojsko
Pobierz ntdc - Polski Strażnik Graniczny przytulający Ukraińską dziewczynkę na przejściu gran...
źródło: comment_1645966409HYJPBQAlgwj5LXQV4xtyxq.jpg
  • 6
@ntdc: Ależ żałośnie wyglądają teraz ci wszyscy patocelebryci od wylewania pomyj na Polaków. Nie mamy się czego wstydzić, w godzinie próby polskie społeczeństwo pokazuje swoje prawdziwe oblicze, i zwykli ludzie i establishment jest zmobilizowany do sensowych dzialań. Brawo. A jeszcze dwa tygodnie temu czytałem w "oświeconych" mediach jacy to z nas pseudechrześcijanie, jakie gnoje bez serca i dno moralne. Mam nadzieję że wstydzą się tych słów, ale pewnie nie ( ͡
@willard: @zzyciemsiepojednaj: @ntdc: Zawsze powtarzałem, że ludzie wymyślają jakieś dziwne teorie i tworzą nieistotne problemy, bo mamy po prostu za dobrze, nie ma problemów z zaspokojeniem podstawowych potrzeb, nie ma realnego zagrożenia. Dzisiaj przychodzi czas, że "czujemy" zagrożenie. I mam taką cichą nadzieje, że trochę nas to złączy, będziemy bardziej dla siebie życzliwi i przyjaźni. A wszystkie z dvpy idee i pseudo-wartości pójdą w siną dal.
Nie chce tutaj
@willard: @zzyciemsiepojednaj: polacy doslownie przespali ostatnie 30lat zajęci tylko i wyłącznie wojenką polsko-polską i jak zwykle w swojej historii obudzili się z ręką w nocniku. No, ale trzeba przyznac, ze umiemy sie zjednoczyc w ciezkich chwilach. 2022, wczesniej smolensk, wczesniej papiez umarl. Generalnie tak raz na 10lat sie zjednoczymy na tydzien i wszyscy pieją z zachwytu, a pozniej mozna wracac do szarej rzeczywistosci, w ktorej polak polakowi wilkiem