Wpis z mikrobloga

#maleserki zaczynają działalność na wykopie!

Ponieważ mój serkowy instagram powoli się rozkręca, a podczas rozmów na mirko kilka osób wykazało zainteresowanie tematyką domorosłego serowarstwa, podjęłam odważną kobiecą decyzję o zamieszczaniu również na mirko owoców mojej radosnej twórczości.

Tak więc dzisiaj zamieszczam przepis na pierwszy serek, a najbliższym czasie opublikuję pozostałe przepisy z Instagrama. Jeśli nie chcecie na to czekać - zapraszam Was serdecznie na profil Małe Serki, by poznać je już dziś ;)

A tymczasem przed Państwem...

LABNEH
ser z jogurtu naturalnego

Składniki:
- 800g (czyli 2 duże opakowania) jogurtu typu greckiego lub tureckiego o dobrym składzie (powinien zawierać tylko mleko i kultury bakterii)
- 1 łyżeczka soli

* 1 łyżka dodatków
Jeśli tak jak ja, chcecie zrobić wariant smakowy - 1 łyżka stołowa ulubionych ziół, mieszanki, pieprzu, chrzanu, etc. W przypadku mojego serka są to zioła prowansalskie wymieszane z czosnkiem suszonym.

Ponadto potrzebne będą:
- miska i łyżka do wymieszania masy
- BZdOS (Budżetowy zestaw do ociekania serów) - miska 1,5l; sitko średnicy 13cm; pielucha tetrowa lub gaza wielkości ok. 50cm x 50cm

Wykonanie:
1. Przełóż jogurty do miski, dodaj sól i wymieszaj. Na tym etapie możesz także dodać inne przyprawy i je wymieszać, jeśli chcesz otrzymać serek smakowy.
2. Sitko profilaktycznie przelej wrzątkiem, aby pozbyć się znajdujących się na nim bakterii. Następnie ułóż na misce i wyłóż podwójnie złożoną gazą lub pojedynczą warstwą pieluchy tetrowej.
3. Ostrożnie przelej masę jogurtową. Można również delikatnie wyrównać jej powierzchnię.
4. Zbierz końce materiału i zwiąż (najlepiej gumą recepturką) w zgrabny tobołek.
5. Całość (paczuszkę z jogurtem, sitko i miskę) wstaw do lodówki.
6. W misce ustawionej pod sitkiem będzie zbierała się wyciekająca z jogurtu serwatka - ponieważ nie mam na nią pomysłu, po prostu wylewam ją co kilka godzin.
7. Ponieważ ściekająca serwatka zmniejsza objętość serka, dobrze jest przy okazji zlewania serwatki odcisnąć serek w materiale i ciaśniej związać gumką.

Serek teoretycznie jest gotowy po 12 do 24 godzin od włożenia go do lodówki, jednak moim zdanie jego konsystencja jest po takim czasie nadal mocno rzadka. Zdecydowanie lepiej w obsłudze wypada taki 3-dniowy labneh, który ma bardziej stałą konsystencję, ale nadal bardzo dobrze się smaruje i formuje.

Po 3 dniach odsączania masa serka powinna wynieść ok. 300 g (w przypadku użycia rzadszego jogurtu będzie ona mniejsza).

Smacznego!

----

#maleserki --> tag do obserwowania/czarnolistowania

a poza tym: #gotujzwykopem #jedzenie #chwalesie #instagram

Do debiutanckiego wpisu wołam również @czysta
moll - #maleserki zaczynają działalność na wykopie!

Ponieważ mój serkowy instagram...

źródło: comment_1645117427PEWHUerHmSrxEB4ssjUlXD.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz