Wpis z mikrobloga

Mam problem z wyborem rozmiaru TV. Odległość oczu od telewizora to 2,1 m i jestem rozdarty między 55 a 65 cali. Na razie TV będzie przeznaczony do filmów i seriali głównie z #netflix i sportu, ale może z czasem do #ps5 albo #xbox gdzie jednak siedzi się bliżej ekranu. Zrobiłem sobie makiety odpowiadające obu rozmiarom i powiesiłem na ścianie, ale dalej do końca nie jestem pewny żadnej opcji. 55 wydawało mi się optymalne, ale po zobaczeniu 65 na ścianie zaczęło się strasznie kruczyć xD Te 65 z kolei niby fajne, ale nie wiem czy nie będę musiał wodzić całą głową za akcją w filmach, a co dopiero przy grach gdy się siedzi bliżej. Wszelkie fora i Reddit raczej przy podobnych odległościach polecają 65 w myśl zasady, że nie ma czegoś takiego jak za duży telewizor xD Czy ktoś z was ma podobną odległość i mógłby coś powiedzieć z doświadczenia?
#telewizory
  • 38
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@sixty-five: jeżeli będziesz też na nim grał na konsoli / pc to imo 55, sam mam taki i na większym by było niewygodnie z takiej odległości

No chyba że miałbym miejsce na dwa to wtedy 65 do ogladania i tegoroczny 42 do grania od LG
  • Odpowiedz
@greven: Jak początkowo byłem zdecydowany na OLEDa to naoglądałem się tych testów i recenzji aż głowa puchła xD. Między innymi porównań A80J vx C1. Zdaję sobię sprawę i widziałem to na własne oczy, że OLEDy to inna liga, ale poszedłem na kompromis cenowo-jakościowy i ten X90J wypada całkiem fajnie. Dodatkowo mam okno naprzeciwko ściany na której będzie TV(nie centralnie naprzeciwko telewizora, ale mimo wszystko) i będzie oglądana F1 w ciągu dnia
  • Odpowiedz
@sixty-five: a jeszcze odnośnie wodzenia wzrokiem za akcją w filmach - zobacz sobie jaka jest odległość od ekranu kinowego (o IMAX nie wspomnę) i ile tam jest cali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@sixty-five : akurat mam doświadczenie z powidokami/wypaleniami w OLED:
1. LG z 2015, trochę tv, dużo grania, dużo streamingu. Powidoki po paskach grozy, czasami widać było ciemniejsze przebarwienie po czarnych pasach po filmach. Po kilku przebiegach innych treści całkowicie znikają.
2. LG z 2020: streaming i gry w dużych ilościach: brak powidoków i "wypaleń".
Od przesiadki na OLED nie wyobrażam sobie zmiany na inny typ matrycy. Mój budżet nie pozwalał na kupno
  • Odpowiedz
  • 1
@sixty-five ja mam 65 z 2,5m i pierwsze kilka dni wydawało mi się że popełniłem błąd i nie ogarniam całego, ale teraz nie wyobrażam sobie mniejszego
  • Odpowiedz
@sixty-five: tak naprawdę to albo oled, jak już wyżej wspomnieli, a jak masz brać led to tylko samsung. W tej samej cenie co a90j dostajesz lepszą jakość obrazu.

Chyba że jesteś z tych co się jarają kalibracjami.

Antiglare w Samsungu praktycznie nie ma równych.
Siedząc naprzeciwko w jasnym pokoju nie ma żadnych odbić.

Za to oled ma najlepszą jakość/cena. ABL niestety sprawia że jest ciemny podczas oglądania w jasnym pomieszczeniu.
  • Odpowiedz
@sixty-five: mam w salonie 65 na około 2 metrach, na początku pomyślałem, że co my odwaliliśmy z tym TV, wyglądał monstrualnie, ale po tygodniu jest naprawdę ok, aż mnie oczy bolą jak potem patrzę na mój stary malutki 43 cale, który stoi jeszcze obok
  • Odpowiedz
@sixty-five: mam ok 2-2,3m do telewizora, mam 55cali i w sumie myślę że 65 też byłby spoko. Netflix i generalnie treści w 4K wyglądają bajecznie. Za to jak odpalisz zwykła telewizję, nawet w HD to jest lipa bo obraz jednak rozmazany a telewizor jest na tyle blisko ciebie że sobie tego nie nadrobisz odległością.
  • Odpowiedz