Aktywne Wpisy

akNe +219
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Piter1489 +172
Jej rodakom np. trafiło się, że mogą zostać rozerwani na froncie przez granat zrzucony z drona ze styropianu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#pieklokobiet #blackpill #logikarozowychpaskow
#pieklokobiet #blackpill #logikarozowychpaskow
źródło: 1000011958
Pobierz

co do bebechów to jest to RPi3B+ z akceleratorem Intel Neural Compute Stick 2
założenia końcowe są takie że asystent ma sterować światłem na podstawie wykrywania czynności jakie robię w pokoju. czyli np siadam do biurka, to zapala światło na biurku, będę oglądać film to dostosowywane światło itd. dodatkowo sterowanie światłem gestami, wskazując na dane światło.
do tego celu używam biblioteki OpenVino i modelu YOLOX Tiny który wytrenowałem na wykrywanie mnie w pokoju jak i lamp. kolejnym krokiem będzie jeszcze trochę doszkolenie modelu, by lepiej wykrywał gdy siedzę na krześle i dorzucenie modelu klasyfikacyjnego do określenia czynności
ktoś zaraz zapyta, a jak wykryje osobę jak będzie ciemno? będzie czujnik przy wejściu, jak się wejdzie to zapali światło by sobie doświetlić i będzie wykrywać
tag do czarnolistowania #mapachemajsterkuje
#programowanie #python #tworczoscwlasna #chwalesie #raspberrypi
Fajne fajne
@mapache: równie dobrze można by umieścić 2 czujki przy drzwiach i wykrywać ile osób weszło i wyszło i na tej podstawie zapalać/gasić, ale rozumiem kodowanie dla kodowania, mimo wszystko dobra robota!
tutaj w miarę koleś mówi co mam na myśli
co do tego jak się trenuje. do object detection. bierzesz zdjęcia, są różne podejścia do tego zależnie od frameworku. ale zazwyczaj dzieli się zdjęcia na train/valid/test . oznaczasz każde zdjęcie prostokątem, i w ten sposób tworzysz dataset. zależnie od frameworku ma on rózną postać, albo Coco, Yolo, VOC itd..
potem bierzesz ten dataset,
#pdk ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Autor bloga bardzo fajnie tłumaczy.
Tak w sumie, to jest sens przesyłu w pełnym kolorze? Czy to nie sprowadza się do detekcji osoby i miejsca gdzie się znajduje? Czarno-biały z lekko podkręconym kontrastem i jasnością, żeby kontury rzeczy były dobrze widoczne nie rozwiązałyby problemu z wymogiem w miarę wysokiej rozdzielczości?