Wpis z mikrobloga

@c_t_bolton: na jaki akton barków? Przedni, tylny, boczny? Ja zawsze je trenowałem jak osobne grupy mięśniowe, jedyne ćwiczenie które angażowało w wysokim stopniu dwa aktony (przedni i boczny) to podciąganie sztangi oburącz wzdłuż tułowia i na efekty nie narzekam ;)
  • Odpowiedz
@DamianParol: Aż tak ciężkie to ćwiczenie nie jest, ale zgadzam się. Ja tylko napisałem jakie ćwiczenia wykonywałem. też polecam wykonywać to na początku sztangietkami, sam tak robiłem zaczynając, bezpieczniejsze i szlifujące technikę. Co do alternatywy z linką na wyciągu to się nie zgadzam, z reguły uchwyt chwytasz oburącz, więc dla stawów nie ma różnicy czy jest to sztanga czy szeroki uchwyt linki. ;)
  • Odpowiedz
@Sarza01: Racja, ale ja napisałem jakie ja głównie stosowałem wyciskania nad głową nie wymieniałem, bo było już wcześniej wymienione. Po prostu chciałem zaznaczyć, że nie ma "jednego" ćwiczenia na barki, tzn może są takie ćwiczenia, ale skoro pyta o podstawy to raczej jest początkującym i te ćwiczenia nie są dla niego.
  • Odpowiedz
@DamianParol: lepsze od czego? Te dwa ćwiczenia są najlepsze na rozbudowę barków, wyciskopodrzut dodatkowo wpływa na siłę całego ciała, a rozwojowo, świetnie działa na barki.
  • Odpowiedz
@maze: Od żołnierskiego, bo napisałeś, że ewentualnie żołnierskie.

Wg nie wyciskopodrzut jest świetnym ćwiczeniem na siłę dynamiczną i jest dobry na barki (choć trudny).
  • Odpowiedz
@DamianParol: żołnierskie jest dobre, ale ma masę martwych punktów, a w push press można sporo dokładać. Oprócz wspomnianych zalet, świetnie "rusza" barki, jeżeli kogoś interesują walory kulturystyczne
  • Odpowiedz