Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@cranberry250: W Polsce większość ludzi jednak pracuje, więc dzielisz się z tymi, którzy pracowali kiedyś bądź będą pracować w przyszłości.
  • Odpowiedz
@cranberry250: a jak inaczej? de facto cały cywilizowany świat stosuje takie zasady.
korzystasz więcej to się dokładasz więcej, wręcz problem jest (albo był bo po polskim ładzie to si może trochę przesunąć) że przesunięto koszt utrzymywania państwa na biednych
  • Odpowiedz
@cranberry250: poza tym nikt nigdy nie zwraca uwagi na biednych pracujących - tych którzy żyją od 1 do 1 i nawet jeśli chcieliby się przekwalifikować czy uczyć czegoś konkretnego - nie mają jak. Nie ma żadnych istotnych instrumentów dla takich osób a to im byłoby warto pomóc zamiast dofinansowywać dzieciorobów. Ale wiadomo - ludzie w błędnym kole niskich zarobków z wolą zmian a bez środków nie są targetem politycznym PiSsu.
  • Odpowiedz
  • 10
@Cointreau jak to nie ma ? Są licea, studia zaoczne, są kursy z PUPu, jest mnoestow poradników na YT odnośnie malowania, stolarki, mechaniki, budowlanki, czegokolwiek. Rozumiem w średniowieczu trudno było się nauczyć płatnerstwa ale teraz ? Ja pokonczyłem studia, uczyłem się mega dużo i pracowałem też dużo i poświęcałem prywatny czas żeby zostać profesjonalistą a też mogło mi się nie chcieć i robiłem to dla KASY a teraz za to mnie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@stan-tookie-1: w jaki sposób "korzystam więcej"? Jeżeli chce pójść do kina to kupuje bilet. Idę do restauracji to płacę za żarcie. Wyjeżdżam na urlop to płacę za hotel i paliwo. Nic tu nie ma za darmo
  • Odpowiedz
@efem: mniej więcej, ludzie więcej zarabiający korzystają z większej liczby publicznych rzeczy a przede wszystkim z tych droższych. Statystycznie ludzie wykształceni więcej zarabiają, a w Polsce masz możliwą bardzo tanią edukację, a na studiach dziennych wręcz darmową. do wyremontowanego za publiczne miliony teatru też chodzą ludzie z tego pułapu lepiej zarabiających itd.
ie chodzi o to że jak Ty idziesz po chodniku i żul idzie po chodniku to inaczej idziecie,
  • Odpowiedz