Wpis z mikrobloga

Mirki drogie ze specjalizacją w #epuap uratuje mnie ktoś przed bliską apopleksją i pomoże w czymś, co powinno być proste jak drut, a niestety nie jest?

Chcę złożyć przez EPUAP pismo urzędowe. Mniejsza o jego cel, ważne, że składam je wraz z małżonką i oboje musimy je opatrzyć podpisem elektronicznym. Zatem zgodnie z instrukcjami znalezionymi w necie:
- z poziomu swojego profilu zaufanego "zaprosiłem" małżonkę do siebie jako gościa, rola "domyślna"
- z poziomu profilu małżonki zaproszenie zostało zaakceptowane, u mnie w uprawnieniach jest widoczna dodana małżonka jako gość
- pismo przygotowałem, opatrzyłem swoim podpisem i zapisałem w dokumentach roboczych.
- i teraz zaczynają się jaja: instrukcja, której stosowny fragment załączam twierdzi, że to proste. Nie wskazuje zaś drobiazgu: gdzie do ciężkiej anielki wybrać ten "kontekst"? Bo ni cholery na koncie małżonki czegoś takiego nie ma. Na stronach gov znalazłem jedynie, że kontekst pojawi się, gdy stworzymy profil epuap dla stowarzyszenia firmy bądź instytucji i do niej dodamy kilku członków. Ale, nawet sprawdziłem, nie ma w epuapie instytucji o nazwie małżeństwo. No to jak to do ciężkiej cholery zrobić????
Za chwilę mnie trafi szlag i jak co roku zawiozę w końcu ten pier...y dokument w zębach i złowrogo warcząc wepchnę go do skrzynki podawczej urzędu, ale skoro jest (teoretyczne przynajmniej) możliwość złożenia go elektronicznie, to chciałbym u licha to zrobić.

#kiciochpyta #podatki
Jarek_P - Mirki drogie ze specjalizacją w #epuap uratuje mnie ktoś przed bliską apopl...

źródło: comment_1643924259xfG3580ppRW2aPfN6ADDqL.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
Na starcie po zalogowaniu się, ewentualnie po kliknięciu "Zmień podmiot" powinien być taki ekran.

@potrzebie: i patrz, teraz loguję się na żoniny epuap i od razu na starcie mam pytanie o kontekst. Wtedy, raptem niecałą godzinę temu ze trzy razy ponawiałem logowanie i nic nie było. Więc albo młyny cyfryzacji mielą wolniej i to się tak szybko nie dodaje, albo masz jakieś moce nieczyste i dopiero po twej podpowiedzi się
  • Odpowiedz