Wpis z mikrobloga

Cold Storage nie musi być urządzeniem, a po prostu adresem, który przechowuje gotówkę offline

@fervi: jak w praktyce wygląda przerzucenie jakichkolwiek krypto do takiego adresu? Skad najlepiej go wygenerować? Dopiero zaczynam zabawę w to i mam trochę walut na coinbase i nie wiem czy trzymać to na tamtym koncie czy nie eksportowanie środkow jest bardzo niebezpieczne?
  • Odpowiedz
@czoko: Normalnie, to zwykły przelew. Tylko dane, które są potrzebne do przywrócenia kopii masz offline i nigdy nie były dostępne z poziomu internetu. Oczywiście można to rozbudowywać.

Aby mieć portfel Bitcoinowy, internetu nie potrzebujesz
  • Odpowiedz
. Tylko dane, które są potrzebne do przywrócenia kopii masz offline i nigdy nie były dostępne z poziomu internetu.

@fervi: no właśnie o to pytam, skąd mam wziąc dane do takiego przelewu, skoro one nie są dostepne z poziomu internetu?
  • Odpowiedz
@Moganus: Najprościej - odpal sobie portfel offline, wygeneruj seeda i sprawdź jakie adresy masz. Electrum pozwala ci to ładnie wyświetlić, 20 adresów w przód (można to zmienić, ale domyślnie tyle).

Potem podłącz sobie do neta i sprawdź czy są te same

Laba z tego napisz i wrzuć na mirko
  • Odpowiedz
@frowell: Widze nowa metoda inwestycyjna wykopowych inwestorów. Ale wiesz, że bitocin to nie jest abonament w Netflixie i cena się zmienia czasami w górę, czasami w dół? Nie wiem jakie masz oszczędności, ale jak mówisz, że chcesz przez rok kupować po 50$, to zakładam, że będziesz mieć jakieś 18250$ do wydania. I teraz zakłądasz się z rynkiem, że za 8 lat (bo tyle chcesz trzymać) cena będzie wyższa niż jest
  • Odpowiedz
@frowell: problemem bitcoina jest inflacja. Jak normalna waluta stała to wzrost bitcoina było czuć nawet jak 5% rocznie. A teraz to #!$%@?. Jak urośnie 40% do 2030 roku to będziesz w plecy bo procent składany i inflacja ci to rozłożą - 8 letnie obligacje to pobiją.
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: Myślę, że do 2030 wartość drugorzędnych walut typu PLN mocno spadnie i spodziewam się, że USD i BTC mniej lub bardziej 'zachowa wartość'. Co do obligacji, obligacje USD dają obecnie -0.6% realnej stopy procentowej, więc za 8 lat będziemy w plecy około 5%.
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: To prawda, ale weź pod uwagę, że sporo rzeczy które kupujesz są uzależnione od wartości USD - paliwo, elektronika, część artykułów spożywczych, itp. Obligacje w PL dają Ci 1.25% + inflacja, a dobrze wiemy, że różne wskaźniki, w tym CPI i polskie odpowiedniki zaniżają realną inflację. Kupując polskie obligacje masz pewność, że nie tylko nie pomnażasz kapitału, ale też realnie tracisz.
  • Odpowiedz