Wpis z mikrobloga

Jak to jest możliwe że tak to szybko wszystko #!$%@?ęło?

@Barzini: Bo inwestorzy BTC i krypto nie wierzą w wartość tej technologii tylko chcą na niej spekulować. Jeśli coś zaczyna nagle spadać to wpadają w panikę i sprzedają to nakręca spiralę spadków (ale też topów).

Gdyby inwestorzy wierzyli w krypto to nie sprzedawaliby pomimo spadków co powodowałoby mniejsze spadki. A mamy jak mamy. BTC jebnęło o 50% w dół w ciągu
@Saakan: - Realna użyteczność aktywu w porownaniu z akcjami (przynalezenie do walnych zgromadzen tyczy sie tylko w praktyce najwiekszych udzialowców a dywidendy akcyjne sa mniejsze niz nagrody ze stakingu)
Czemu krypto jest uzyteczne? Sytuacja z Kazachstanu: Wybuchly zamieszki ktore moga przerodzic sie w wojne domowa, ich pieniadz staje sie praktycznie nieakredytowalny w kraju (bo w takich sytuacjach ludzie wola barter) i za granica, zlota nie przewioza bo im ukradna albo skonfiskuja
@Trabant10: Dzięki za odpowiedź i poświęcenie czasu. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, po prostu wydawało mi się, że posiadacze bitcoina w większości mają zamiary spekulacyjne, a sama zmienność tego instrumentu jest b. duża, co tylko by to wspierało. Dodatkowo, z tego co wiem, nie ma wielu miejsc, w których faktycznie możesz płacić bitcoinem. Tym niemniej, to, co napisałeś faktycznie ma sens, szczególnie zastosowanie kryptowalut jako bezpiecznej przystani.
@Saakan: Spoko loko, gdyby brac pod uwage fundamenty to krypto ma sporo zeby byc dobra inwestycja, lap tutaj info o btc podane w przystepnej formie:
https://research.binance.com/en/projects/bitcoin

Tylko ze jak na kazdym rynku glownie dzialaja newsy. Jesli jestes kompletnym swiezakiem albo sredniozaawansowanym (jak ja) to obczaj sobie podejscie klasycznych inwestorow (Buffer,Munger,Graham) a abstrakcyjnych (Soros) i wyciagnij z tego co oni mowia to co najbardziej Ci sie podoba i inwestuj zgodnie ze swoja
@Saakan: Generalnie rynki charakteryzują się "bańkowością". W 2000 roku była bańka dotcomu; sporo oszustów, firmy które nie zarabiały na siebie i tak dalej. Bańka pękła, większość firm zbankrutowała i tak dalej. Po bańce została jednak technologia.

Teraz masz podobnie. BTC jest technologicznym gównem bo źle się skaluje, bo ma wysokie prowizje, bo "wykopywanie" zużywa za dużo prądu. BTC musi i powinien zdechnąć, ale jest świetnym aktywem spekulacyjnym. Fanatycy na tym tagu
@Saakan: Nie ma na przykład obecnie szans by BTC czy jakakolwiek kryptowaluta działa tak szybko i sprawnie, z tak niskimi kosztami transakcyjnymi jak VISA. BTC jest koszmarnie wolne, tak wolne, że się praktycznie nie nadaje jako środek płatniczy a przy tym kopanie zużywa absurdalne ilości energii.
@Saakan: Generalnie nigdy bym nie pomyślał, że moc obliczeniowa będzie wykorzystywana do kopania jakiś kryptowalut które są traktowane jak aktywo spekulacyjne. Myślałem, że moc pójdzie w jakieś symulacje bardziej które mogą pomóc w medycynie czy astronomii, ale ludzka chciwość i kretynizm zawsze mnie zaskakują. NFT to jest dla mnie jednak dno dna.