Wpis z mikrobloga

• 11
362 + 1 = 363

Tytuł: Modlitwa o deszcz
Autor: Wojciech Jagielski
Gatunek: literatura faktu
Ocena: 5/10
ISBN: 9788324040988
Wydawnictwo: Znak
Liczba stron: 509
Jedna z niewielu książek, przez którą nie byłem w stanie przebrnąć. Zarówno ze względów technicznych (zawieszała mi działanie czytnika, wymagał każdorazowo reboota po jej zamknięciu) jak i czysto literackich.
Sięgnąłem po nią z oczywistych dosyć względów, mianowicie peturbacji w regionie Afganistanu po wycofaniu się wojsk USA.
Jeden z użytkowników lubimyczytac ciekawie ją opisał, i zamiast wymyślać, posłużę się cytatem, z którym w pełni się zgadzam: "Z pewności jest to świetny reportaż, jednak w moim odczuciu tylko i wyłącznie dla osób głęboko zainteresowanych tematem Afganistanu od strony politycznej i walk wyzwoleńczych. Mnie również ten temat interesuje, ale nie na tyle - jak się właśnie okazało - żeby przebrnąć przez całą książkę usianą nazwiskami i faktami.".
Dodam od siebie, że oczekiwałem ogólnego opracowania dotyczącego Afganistanu, ich społeczeństwa, polityki, religii, krótkiej genezy historii narodu, odniesienia ich kultury do kultury zachodniej.. Jednak dostałem coś innego, coś co jest bardzo kompletne i skrupulatne, ale kompletnie nie wpisuje się w to czego szukałem.
Przykra sprawa, ale po przeczytaniu około 300 stron muszę ją porzucić. Mam wrażenie, że wszystko co dzieje się dalej to iteracja pierwszych 50 stron. Polecam tylko zatwardziałym hobbystom regionu.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #literatura #czytajzwykopem #afganistan #literaturafaktubookmeter
FormalinK - 362 + 1 = 363

Tytuł: Modlitwa o deszcz
Autor: Wojciech Jagielski
Gatunek...

źródło: comment_1642936965W7hbBefa3oN7w7TZfkSt54.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz