Wpis z mikrobloga

Niestety wróciły do mnie błędy młodości. Oskarżony art 266 paragraf 1 kk. Z głupoty udostępniłem dane pewnej osoby na forum publiczny, które po 2 minutach skasowałem, ale oczywiście czynu się nie wypieram. Nie zrobiłem tego w celu osiągnięcia korzyści majątkowej i żadnej też korzyści nie poniosłem. Na przesłuchaniu jako świadek wszystko powiedziałem, bo wiedziałem, że i tak nie ma szans się z tego wyłgać.
O mnie:
- studiuję zaocznie
- pracuję jako programista
- nigdy nie karany

Ja to rozumiem tak, że żyję jak przykładny obywatel, to chyba nie wsadzą mnie do więzienia, bo przecież to by mnie tylko zdemoralizowało, a nie zresocjalizowało. Jaką macie opinię na ten temat? Tylko proszę nie róbcie sobie żartów.
#prawo
  • 34
@qba111: na przesłuchaniu jako świadek wyraziłem skruchę, a nawet dzielnicowy sam mówił, że widzi, że żałuję tego i tam wpisał w zeznaniach, teraz będę miał jako podejrzany i mówił, że też coś tam wpiszemy
to było dopiero przesłuchanie jako świadek, więc chyba nie jest w 100% wiążące

@Thiocomaster: nie jest. Jeśli osoba będąca wcześniej świadkiem, staje się podejrzanym/oskarżonym to jej zeznania w charakterze świadka nie mogą być wykorzystane jako dowód przeciwko niej.

i tak zamierzam się wybrać

Nie bardzo masz inne wyjście. Jak się nie stawisz to Cię zatrzymają i przymusowo doprowadzą.
@Thiocomaster: to co powiesz na przesłuchaniu może być wiążące. Tym bardziej, że przyznałeś się do zarzucanego czynu, a mogłeś chociażby zasłonić się niepamięcią. Dostałeś pouczenie na temat składania fałszywych zeznań, prawda?
@RandolphMarsh: ale te dane były w zamkniętym systemie firmy telekomunikacyjnej i po wejściu na konto klienta jest to wszystko zapisywane w logach i tak właśnie zostało zapisane pod moim imieniem i nazwiskiem, więc chyba lepiej po prostu powiedzieć prawdę, bo chyba może być to jakaś okoliczność łagodząca, a nie zasłaniać się niepamięcią, bo i tak mi to udowodnią
@Thiocomaster: W tym przypadku to całkiem możliwe, ale prawnik powiedziałby ci jak to najlepiej rozegrać. Jak nie byłeś wcześniej karany i nie narobiłeś tym podglądaniem danych/billingów klienta wielkich szkód, to wysokiej kary raczej nie dostaniesz. Ale w papierach pewnie będzie kaka ( ͡° ʖ̯ ͡°)