Wpis z mikrobloga

Świeże nagranie spacerku w Akihabarze, dzielnicy Tokio kojarzonej głównie z grami i anime, kiedyś z elektroniką. Wszyscy tam noszą maski nawet na zewnątrz, nikt nie robi afer że zamordyzm, ograniczanie wolności i nie ma żadnych wieśniaków kłócących się z policją. Normalny świat, nie dla Polaka to. Za nim u nas zdechnie ta komusza mentalność, że prawo jest po to, by je omijać, to trochę czasu jeszcze minie.
#japonia
tamagotchi - Świeże nagranie spacerku w Akihabarze, dzielnicy Tokio kojarzonej główni...
  • 54
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@s3mpaaj: właśnie sęk w tym, że ten zwyczaj jest tam od dawna, dokładnych przepisów nie znam, ale z tego co się orientowałem, to jest jakiś nakaz, nie wiem czy na zewnątrz też. Dopiero pandemia i życie w Polsce uświadomiły mi, że z czegoś tak błahego można robić afery zakrawające na absurd. Covid uwydatnił jakim mentalnym gównem jest polskie społeczeństwo, było to wiadomo też wcześniej, z tym że wcześniej łatwiej było o
  • 1
@s---k: @s3mpaaj: żeby jeszcze to było naprawdę jakieś problematyczne, to może bym zrozumiał awersję. Ja zakładam przed wejściem do sklepu etc., jak wychodzę to często nawet zapominam że ją dalej noszę. Tak bardzo mi to ogranicza swobodę, że aż tego nie odczuwam. To pewnie już ten syndrom życia w świecie Orwella, że wypieram jak Partia mnie dyma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@tamagotchi: no i dobrze, ktoś ci to każe zdejmować czy jak? nie ma problemu jak chcesz to noś. ja też czasem zakładam, czasem nie, zależy gdzie idę

a w Japonii noszą głównie jako ochronę przed zanieczyszczonym powietrzem, smogiem i innym syfem, sam się rok temu przekonałem że to nawet trochę działa, idąc przez osiedle w masce, a potem kilka metrów przed wejściem do klatki zdjąłem i poczułem te piękne zapachy z
  • 23
@s3mpaaj: w Japonii od zawsze jest to zwykła życzliwość i kultura, maskę zakładało się gdy się było chorym by nie zarażać innych. Jest to też połączone z chęcią zachowania prywatności. O smogu pierwsze słyszę. Powietrze jest czystsze niż w Polsce https://aqicn.org/map/japan/

Jak przyglądam się tej mapie, to widzę, że na tę chwilę dużo czystsze... W takich chwilach cieszę się że mieszkam nad morzem.
Jedna (przyczyna) to ochrona innych w kontekście chorób takich jak przeziębienie i grypa. Druga to ochrona siebie przed zanieczyszczeniem środowiska - tłumaczy dr hab. Marcin Jacoby, prof. Uniwersytetu SWPS, kierownik Zakładu Studiów Azjatyckich.

@s3mpaaj: ten kontekst tyczy się całej Azji Wschodniej w tym Chin, Tajwanu czy Koreii gdzie rzeczywiście powietrze jest zanieczyszczone i tam ludzie noszą maseczki ze względu na zanieczyszczenie powietrza.

That’s because Asians, especially in Japan, China and Taiwan,
Jest to też połączone z chęcią zachowania prywatności.

@tamagotchi: Och ach bo ludzie zobaczą jak wyglądam xD
#!$%@? w postaci maski na zewnątrz to już wyższy poziom szurstwa
@tellet: będąc precyzyjnym sądzę że Japończycy po prostu często wstydzą się swojego wyglądu, efekt silnej kultury kawaii, gdzie jest nacisk na kult piękna i estetyzmu. Widać to po Japonkach, które np. na takim tinderze często albo w ogóle nie pokazują twarzy albo jeżeli nie zamazują fragmentów, to ją kadrują albo filtrują. Z dwojga złego wolę to, niż to, co widzę regularnie w Polsce, gdzie kobiety (choć te przypadki to bym bardziej
Pobierz tamagotchi - @tellet: będąc precyzyjnym sądzę że Japończycy po prostu często wstydzą ...
źródło: comment_1641915666ki0WmNDJ1RQgQF3m8tbtXq.jpg