Świeże nagranie spacerku w Akihabarze, dzielnicy Tokio kojarzonej głównie z grami i anime, kiedyś z elektroniką. Wszyscy tam noszą maski nawet na zewnątrz, nikt nie robi afer że zamordyzm, ograniczanie wolności i nie ma żadnych wieśniaków kłócących się z policją. Normalny świat, nie dla Polaka to. Za nim u nas zdechnie ta komusza mentalność, że prawo jest po to, by je omijać, to trochę czasu jeszcze minie. #japonia
@s3mpaaj: właśnie sęk w tym, że ten zwyczaj jest tam od dawna, dokładnych przepisów nie znam, ale z tego co się orientowałem, to jest jakiś nakaz, nie wiem czy na zewnątrz też. Dopiero pandemia i życie w Polsce uświadomiły mi, że z czegoś tak błahego można robić afery zakrawające na absurd. Covid uwydatnił jakim mentalnym gównem jest polskie społeczeństwo, było to wiadomo też wcześniej, z tym że wcześniej łatwiej było o
@s---k: @s3mpaaj: żeby jeszcze to było naprawdę jakieś problematyczne, to może bym zrozumiał awersję. Ja zakładam przed wejściem do sklepu etc., jak wychodzę to często nawet zapominam że ją dalej noszę. Tak bardzo mi to ogranicza swobodę, że aż tego nie odczuwam. To pewnie już ten syndrom życia w świecie Orwella, że wypieram jak Partia mnie dyma ( ͡°͜ʖ͡°)
@tamagotchi: no i dobrze, ktoś ci to każe zdejmować czy jak? nie ma problemu jak chcesz to noś. ja też czasem zakładam, czasem nie, zależy gdzie idę
a w Japonii noszą głównie jako ochronę przed zanieczyszczonym powietrzem, smogiem i innym syfem, sam się rok temu przekonałem że to nawet trochę działa, idąc przez osiedle w masce, a potem kilka metrów przed wejściem do klatki zdjąłem i poczułem te piękne zapachy z
@s3mpaaj: w Japonii od zawsze jest to zwykła życzliwość i kultura, maskę zakładało się gdy się było chorym by nie zarażać innych. Jest to też połączone z chęcią zachowania prywatności. O smogu pierwsze słyszę. Powietrze jest czystsze niż w Polsce https://aqicn.org/map/japan/
Jak przyglądam się tej mapie, to widzę, że na tę chwilę dużo czystsze... W takich chwilach cieszę się że mieszkam nad morzem.
a w Japonii noszą głównie jako ochronę przed zanieczyszczonym powietrzem, smogiem i innym syfem,
@s3mpaaj: jaka bzdura xD Dopóki nie nosisz maseczki z filtrem która dobrze przylega do twarzy to praktycznie żadnego smogu nie zatrzymujesz i tak jak już wspomniał @tamagotchi w 40 mln Tokio powietrze jest czystsze niż w dowolnym polskim mieście
@d1sconn3cted: aż sprawdziłem, czy faktycznie czyściej niż w Gdyni i na to wygląda, warto też spojrzeć na wykres z historią. A niedaleko ode mnie już powietrze jest złe. To pokazuje dopiero, jaki to jest absurd, że nawet morze ledwo daje radę. @s3mpaaj: jw.
Jedna (przyczyna) to ochrona innych w kontekście chorób takich jak przeziębienie i grypa. Druga to ochrona siebie przed zanieczyszczeniem środowiska - tłumaczy dr hab. Marcin Jacoby, prof. Uniwersytetu SWPS, kierownik Zakładu Studiów Azjatyckich.
@s3mpaaj: ten kontekst tyczy się całej Azji Wschodniej w tym Chin, Tajwanu czy Koreii gdzie rzeczywiście powietrze jest zanieczyszczone i tam ludzie noszą maseczki ze względu na zanieczyszczenie powietrza.
That’s because Asians, especially in Japan, China and Taiwan,
@tamagotchi: W Koreii to mocno zależy od pogody bo tam najczęściej jest dramat z powietrzem jak jest silny wiatr, który wieje od Chin i im przywiewa ten cały syf
@s---k: ja żyłem w bardzo zasmogowanej azji i po powrocie chwilowym do PL dochodzę do wniosku że fajnie móc oddychać, ale dobrobyt azjatycki fajniejszy.
@tellet: będąc precyzyjnym sądzę że Japończycy po prostu często wstydzą się swojego wyglądu, efekt silnej kultury kawaii, gdzie jest nacisk na kult piękna i estetyzmu. Widać to po Japonkach, które np. na takim tinderze często albo w ogóle nie pokazują twarzy albo jeżeli nie zamazują fragmentów, to ją kadrują albo filtrują. Z dwojga złego wolę to, niż to, co widzę regularnie w Polsce, gdzie kobiety (choć te przypadki to bym bardziej
Chciałbym oficjalnie NAPLUĆ z tego miejsca na każdego któremu nie chcę się dziś iść na #wybory nie zależnie od tego na kogo by zagłosował. Oczywiście podwójnie chciałbym OPLUĆ tych którym się dziś nie chcę iść ale będą pisać o polityce na mirko regularnie.
Zaplusuj jeśli nie pobrałeś karty do referendum. Głosowałem chwilę po 7 rano i podobnie jak ja udziału w referendum odmówiła co druga osoba :) #polska #wybory #wydarzenia #chwalesie
#japonia
Komentarz usunięty przez autora
@tamagotchi: no właśnie, a w Europie (nie tylko w Polsce) nie nosiło się masek, ten zwyczaj jest tu od dawna, dlatego nie noszę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
a w Japonii noszą głównie jako ochronę przed zanieczyszczonym powietrzem, smogiem i innym syfem, sam się rok temu przekonałem że to nawet trochę działa, idąc przez osiedle w masce, a potem kilka metrów przed wejściem do klatki zdjąłem i poczułem te piękne zapachy z
Jak przyglądam się tej mapie, to widzę, że na tę chwilę dużo czystsze... W takich chwilach cieszę się że mieszkam nad morzem.
@s3mpaaj: jaka bzdura xD Dopóki nie nosisz maseczki z filtrem która dobrze przylega do twarzy to praktycznie żadnego smogu nie zatrzymujesz i tak jak już wspomniał @tamagotchi w 40 mln Tokio powietrze jest czystsze niż w dowolnym polskim mieście
Jedna (przyczyna) to ochrona innych w kontekście chorób takich jak przeziębienie i grypa. Druga to ochrona siebie przed zanieczyszczeniem środowiska - tłumaczy dr hab. Marcin Jacoby, prof. Uniwersytetu SWPS, kierownik Zakładu Studiów Azjatyckich.
albo taki
That’s because Asians, especially in Japan, China and Taiwan, have worn masks for a host of cultural and environmental reasons
@s3mpaaj: jw.
@s3mpaaj: ten kontekst tyczy się całej Azji Wschodniej w tym Chin, Tajwanu czy Koreii gdzie rzeczywiście powietrze jest zanieczyszczone i tam ludzie noszą maseczki ze względu na zanieczyszczenie powietrza.
Komentarz usunięty przez autora
LUDZIE NIE ZGADZAJĄ SIĘ NA MASKI BO PRZEPIS JEST DO DUPY NAPISANY
i japończycy już kiedyś mieli nawyk nosić maski bo było cool/anonimowe/kultura kazała nie zarażać innych. Różnice kulturowe
To co porównujesz to jak zakazać srania w przykucu na ulicy. Dla nas bez problemu, dla Hindusów, nieosiągalne
@tamagotchi: Och ach bo ludzie zobaczą jak wyglądam xD
#!$%@? w postaci maski na zewnątrz to już wyższy poziom szurstwa
https://www.wykop.pl/wpis/63017133/#comment-223260035
u nas jak widać to niepojęte, że można nosić maski i świat nie zamieni się orwellowską antyutopię
też uwazalem ze powinnismy nosic je zima, bo w w miastach jest zajebisty smog, dzis wroclaw nr 2 na swiecie zaraz po Wuhan