Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@kiedysniebylembordo:

1. W przeciwienstwie do Ciebie nikogo do niczego nie namawiam - wszelkie wrzutki o obligacjach stanowia polemike wobec twojego zachwalania najmu i zawsze stawiam je w kontrze do Ciebie (nawet w twoich screenach). Pokazuje tylko, ze obecnie rentownosc zyskuja inne instrumenty, ktore - przez niskie stopy - jej nie mialy. Obligacje SP to pezyklad. Nie wiem skad ktokolwiek wyciaga jakiekolwiek naganianie na inne instrumenty. Tego nie ma.
2. Poczytaj roznice o funduszach obligacyjnych i obligacjach xD. Fundusze dokonuja aktualnej wyceny (nawet co 7 dni) - one spadaja, bo spada wartosc obligacji, wiec rentownosc ich rosnie (obligacje o wartosci nominalnej 100 kupisz za np 85 - fundusz z tego ma strate, bo jego aktywo traci).
3. Podkreslam raz jeszcze - NIKOGO na NIC nie namawiam.
4. Obligacje korporacyjne sa bardzo ryzykowne szczegolnie te, ktore pochodza od 'trefnej' spolki - inne ryzyko maja obligacje jst a np Golub Gethouse.

Odblokowuje cie czasowo :).

#nieruchomosci
  • 17
„doradztwo inwestycyjne to rekomendowanie określonego produktu na podstawie indywidualnej oceny sytuacji i cech klienta lub potencjalnego klienta. Bardziej szczegółowa definicja, którą można znaleźć w art. 76 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi oraz art. 9 rozporządzenia delegowanego 2017/565, wskazuje, że jest to rekomendacja pisemna, ustna lub w innej formie (w tym elektronicznej), która została przygotowana w oparciu o potrzeby i sytuację klienta, a która “zmierza” do nakierowania klienta na nabycie lub zbycie określonego
  • 0
@Kiedysbedeczerwonka: aha i jeszcze dodam, nie ma tez innych cech - nie wskazuje nawet na konkretny produkt plus doradztwo inwestycyjne chyba ze swojej natury powinno byc odplatne, co nie?

Wiec pls, przestan pieprzyc, ze to jakiekolwiek rekomendacje.

Edit: sprawdzilem i tak - doradztwo inwestycyjne jest (przez analogie do zlecenia) odplatne :). Wiec to ty przestan i pousuwaj te komentarze przypisujace mi jakiekolwiek doradztwo i doedukuj sie czym takowe jest.
o tym, ze rentownosc obligacji 10letnich ma juz ponad 4%. I ze to wiecej niz najem

@kiedysmialemtubordo: No widzisz, nie dasz rady bez manipulacji pod tezę. Na przykład tutaj pomijasz, że ta rentowność 4% wynika z tego, że aktualnie mamy wysoką inflację. Jeżeli inflacja spadnie to stopa zwrotu też. Pokaż mi obligacje, które mogę kupić z gwarancją, że będę miał z nich 4% stopy zwrotu rocznie NIEZALEŻNIE od tego jaka będzie
  • 0
@kiedysniebylembordo: bardziej stopy, niz inflacja. Wysoka inflacja powoduje presje na wzrost stop.

Ale ja ci takiego nie podam - bo moim celem nie jest jakiekolwiek naganianie na cokolwiek. Wchodze z Toba w polemike w zakresie rentownosci najmu. Chce ci pokazac, ze bum na rynku nieruchomosci wynikal w glownej mierze z tego, ze nie hylo gdzie inwestowac kasy przy stopach realnie ujemnych. Teraz rynek najmu sie zapchal, ceny wystrzelily a stopy spowodowaly
Pokazuje tylko, ze obecnie rentownosc zyskuja inne instrumenty, ktore - przez niskie stopy - jej nie mialy.

Tak, to właśnie w kontekście zniechęcania do innych aktywów (nieruchomości) jest naganianiem. Namawiasz ludzi do kupowania dosłownie wszystkiego poza nieruchomości. To takie "naganianie negatywne", można je nazwać "odganianiem" but still. ¯\(ツ)_/¯

2. Poczytaj roznice o funduszach obligacyjnych i obligacjach xD. Fundusze dokonuja aktualnej wyceny (nawet co 7 dni) - one spadaja, bo spada wartosc
  • 0
@kiedysniebylembordo: no okej, ale to nie jest doradztwo inwestycyjne, bo nieruchomosc nie jest instrumentem finansowym.

Nie, wskazywalem w odpowiedzi na twoj post, ze sa inwestycje, ktore mocno zyskuja przez obecna sytuacje w zakresie zyskow. Obligacje korporacyjne indeksowane wiborem z wiadomych wzgledow zwyzkuja najmocniej. Ale jest tam ogromne ryzyko, ktorego obecnosc w tamtym watku przeciez potwierdzilem. Masz to nawet na screenie xD "ja sie z tym absolutnie zgadzam" Do mirka, ktory pisze