Wpis z mikrobloga

W związku z moim wczesniesjzym wpisem https://www.wykop.pl/wpis/62927755/potrzebuje-zakupic-laptopa-na-firme-kwota-2500-400/222903759/#comment-222903759

summon osoby które pomogły, ale też zakładam nowy wpis aby więcej osób mogło się wypowiedzieć.

@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: @krzysiek944: @xBARTEXx: @Podstarzaly_Mandalorianin:

Panowie podjąłem decyzję, że zupgraduje tego laptopa ale i zakupie dodatkowego, gdyż przyda się pod inną działalność.

Tylko teraz pytanie, jaki ram i jaki SSD?
1. SSD myślę, że 256gb wystarczy, generalnie jeśli tam zmieści się i SSD i HDD to SSD mógłby służyć bardzo jako dysk systemowy, a HDD jako storage(nie wiem jak to po polsku napisać). Ale jaki typ, firma?

2. Ram 8GB, i teraz pytanie czy tam jest jeden tylko slot i tym samym musze wymienić te 4gb na 8gb, czy jednak są np. 2 sloty i wystarczy jedynie kupić dodatkowe 4gb. Ale jaki typ, firma ? Warto bawić się w używki ramu?

3. Żeby tak pięknie nie było, to widzę, że problem jest również z baterią, więc i ona będzie musiała być zmieniona. Bo sam ją zajechałem xD i obecnie jedynie działa przez podłączenie przez kabel.
Laptop rzadko będzie użytkowany z samej baterii.

Przypomnę to HP 255 g5, ktoś coś?

#laptopy #komputery #sprzetkomputerowy #elektronika
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

1. W tym laptopie chyba nie zmieścisz 2 dysków dlatego od razu kupuj SSD. Firma jest z grubsza obojętna, jeżeli ci zależy na cenie to po prostu szukaj czegoś taniego/na promocji. Najważniejsze tylko żeby wymiary się zgadzały (masz tu linka do specyfikacji lapka i patrz na zakładkę storage https://support.hp.com/bg-en/document/c05084797)
2. Z RAMem podobnie, dopóki będzie miał takie same takie same taktowanie jak ten z którym przyjdzie lapek to możesz dokupić kość 4
  • Odpowiedz
@Estetykatopodstawa

1. To starsza konstrukcja, więc nie masz raczej w nim dwóch gniazd na dwa dyski.
Jaki typ? Co masz na myśli? Prawdopodobnie format - 2.5 cala. Możesz zainteresować się dyskami ADATA, Samsunga, czy Polskiego z dobrym stosunkiem cena-jakość GoodRam.

2. Prawdopodobnie w środku masz 2 sloty, więc możesz dołożyć tylko 4gb, ale musisz znać taktowanie pierwszej kości, bo te miejsca są single channel, więc muszą pracować dwie identyczne parametrami kości, więc najwygodniej kupić nową
  • Odpowiedz
Specyfikacja laptopa: https://support.hp.com/us-en/document/c05084797
Wg niej były konfiguracje z 16GB pamięci ale jednocześnie jest info że pamięć jest > Non customer accessible / upgradeable. Filmiki na YT pokazują że da się wymienić tylko musisz rozbebeszyć lapka całego bo nie ma wygodnego dojścia przez klapkę z tyłu.
Dwa dyski da się zmieścić tylko musisz wywalić dvd i kupić kieszeń za kilkanaście złotych na ali
  • Odpowiedz
@Estetykatopodstawa Jeśli nie dysponujesz umiejętnościami technicznymi, to serwis Ci wymieni, po prostu musisz rozbebeszyć laptopa, pewnie za 50-100 zł zrobią Ci to od ręki, przy okazji mogą Ci wyczyścić chłodzenie, bo HP mają problem często z nim, wymienić pastę i tyle.
  • Odpowiedz
Dobra więc tak.

Ram muszę kupić DDR3l 1600

@Estetykatopodstawa Upewnij się jaki masz seryjnie, MUSI być o identycznych parametrach.

Co do dysku... Weź 2.5 cala SSD, kilkanaście złotych tańszy, wejdzie plug&play za starego twardziela, poza tym nie wiem czy masz w laptopie M.2 SATA, bo raczej normalne SATA.
  • Odpowiedz
@pesimist
Te specyfikacje w mojej opinii mogą wprowadzać w błąd, bo możliwe, że różni się płyta główna minimalnie, zależnie od opcji laptopa i już złącza nie ma. Tak samo miałem w moim HP. Na stronie supportu HP było miejsce na M.2, a w realu nie ma. Musiałby Miras dla pewności wyboru M.2. rozbebeszyć go, co i tak musi zrobić i dopiero zamawiać, ale pewnie z powodów firmowych nie może sobie pozwolić
  • Odpowiedz
wg specyfikacji z linku powyżej był też konfiguracje z SATA M.2, wtedy stary HDD i DVD mogłyby zostać bez zmian

@pesimist: nie ukrywam, że to byłoby dla mnie zbawienne

ale pewnie z powodów firmowych nie może sobie pozwolić na to.

@xBARTEXx: Mogę i to zrobię, bo już dawno po gwarancji :D. Laptop nowy, to chodziło mi o to, że nie był używany, mea culpa.
  • Odpowiedz
@Estetykatopodstawa
No to rozkładaj gnidę w poniedziałek od rana, sprawdź czy masz M.2 SATE, jaką kość dokladnie masz włożoną i w wtorek może już poskładasz. :P

Widzę, że jesteś mało zaawansowanym informatykiem, więc po wyjęciu baterii przytrzymaj przycisk włączania przez ok. 10 sekund, postaraj się unikać w czasie serwisowania elektryzujących się tkanin (zwykle perfidne syntetyki), co jakiś czas dotykaj się uziemienia (np. kaloryfera), bo elektrostatyka zabiła nie jeden sprzęt :P
  • Odpowiedz