Aktywne Wpisy

SarahC +7
Mirki, mam dzisiaj urodziny i zastanawiam się co by sobie kupić z tej okazji dobrego do jedzonka

Badmanek +346
Zawsze fajnie się czyta wpisy osób, które sympatyzują z rosją. Jakie to musi być dla nich ciężkie, że muszą teraz pisać o Tym jak Putin się zemści, jak to Ukraińska ofensywa nic nie da.
Przypomnę wam, że 901 dni temu zaczął się ten spektakl upokorzenia dla rosji.
Ta cała potęga okazała się gówno warta i rosja okazała się być naga
Napadli
Przypomnę wam, że 901 dni temu zaczął się ten spektakl upokorzenia dla rosji.
Ta cała potęga okazała się gówno warta i rosja okazała się być naga
Napadli

summon osoby które pomogły, ale też zakładam nowy wpis aby więcej osób mogło się wypowiedzieć.
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: @krzysiek944: @xBARTEXx: @Podstarzaly_Mandalorianin:
Panowie podjąłem decyzję, że zupgraduje tego laptopa ale i zakupie dodatkowego, gdyż przyda się pod inną działalność.
Tylko teraz pytanie, jaki ram i jaki SSD?
1. SSD myślę, że 256gb wystarczy, generalnie jeśli tam zmieści się i SSD i HDD to SSD mógłby służyć bardzo jako dysk systemowy, a HDD jako storage(nie wiem jak to po polsku napisać). Ale jaki typ, firma?
2. Ram 8GB, i teraz pytanie czy tam jest jeden tylko slot i tym samym musze wymienić te 4gb na 8gb, czy jednak są np. 2 sloty i wystarczy jedynie kupić dodatkowe 4gb. Ale jaki typ, firma ? Warto bawić się w używki ramu?
3. Żeby tak pięknie nie było, to widzę, że problem jest również z baterią, więc i ona będzie musiała być zmieniona. Bo sam ją zajechałem xD i obecnie jedynie działa przez podłączenie przez kabel.
Laptop rzadko będzie użytkowany z samej baterii.
Przypomnę to HP 255 g5, ktoś coś?
#laptopy #komputery #sprzetkomputerowy #elektronika
2. Z RAMem podobnie, dopóki będzie miał takie same takie same taktowanie jak ten z którym przyjdzie lapek to możesz dokupić kość 4
1. To starsza konstrukcja, więc nie masz raczej w nim dwóch gniazd na dwa dyski.
Jaki typ? Co masz na myśli? Prawdopodobnie format - 2.5 cala. Możesz zainteresować się dyskami ADATA, Samsunga, czy Polskiego z dobrym stosunkiem cena-jakość GoodRam.
2. Prawdopodobnie w środku masz 2 sloty, więc możesz dołożyć tylko 4gb, ale musisz znać taktowanie pierwszej kości, bo te miejsca są single channel, więc muszą pracować dwie identyczne parametrami kości, więc najwygodniej kupić nową
Wg niej były konfiguracje z 16GB pamięci ale jednocześnie jest info że pamięć jest > Non customer accessible / upgradeable. Filmiki na YT pokazują że da się wymienić tylko musisz rozbebeszyć lapka całego bo nie ma wygodnego dojścia przez klapkę z tyłu.
Dwa dyski da się zmieścić tylko musisz wywalić dvd i kupić kieszeń za kilkanaście złotych na ali
@pesimist: @xBARTEXx: @kapiszonowiec: No właśnie.
Więc jak mam to rozumieć? Że sam nie dam rady rozkręcić laptopa i wymienić czy co?
Kiedy ostatnio użyłeś dvd? Sam mam taką kieszeń w jednym lapku, napęd poszedł do zewnętrznej obudowy na usb i ponad rok go nie potrzebowałem (choć pewnie niedługo włączę bo backup zdjęć robię na dvd)
racja, wybacz, w sumie dodatkowo i tak znalazlem odpowiedź
Dobra więc tak.
Ram muszę kupić DDR3l 1600
czyli
Ram muszę kupić DDR3l 1600
@Estetykatopodstawa Upewnij się jaki masz seryjnie, MUSI być o identycznych parametrach.
Co do dysku... Weź 2.5 cala SSD, kilkanaście złotych tańszy, wejdzie plug&play za starego twardziela, poza tym nie wiem czy masz w laptopie M.2 SATA, bo raczej normalne SATA.
Te specyfikacje w mojej opinii mogą wprowadzać w błąd, bo możliwe, że różni się płyta główna minimalnie, zależnie od opcji laptopa i już złącza nie ma. Tak samo miałem w moim HP. Na stronie supportu HP było miejsce na M.2, a w realu nie ma. Musiałby Miras dla pewności wyboru M.2. rozbebeszyć go, co i tak musi zrobić i dopiero zamawiać, ale pewnie z powodów firmowych nie może sobie pozwolić
@pesimist: nie ukrywam, że to byłoby dla mnie zbawienne
@xBARTEXx: Mogę i to zrobię, bo już dawno po gwarancji :D. Laptop nowy, to chodziło mi o to, że nie był używany, mea culpa.
No to rozkładaj gnidę w poniedziałek od rana, sprawdź czy masz M.2 SATE, jaką kość dokladnie masz włożoną i w wtorek może już poskładasz. :P
Widzę, że jesteś mało zaawansowanym informatykiem, więc po wyjęciu baterii przytrzymaj przycisk włączania przez ok. 10 sekund, postaraj się unikać w czasie serwisowania elektryzujących się tkanin (zwykle perfidne syntetyki), co jakiś czas dotykaj się uziemienia (np. kaloryfera), bo elektrostatyka zabiła nie jeden sprzęt :P
wiadomix, stara dobra pionierska zasada mówi: ufaj i sprawdzaj