Wpis z mikrobloga

  • 50
dziwne to dla mnie trochę jak ktoś mówi że nie umie gotować bo to podstawowa umiejętność i wystarczy przepis przeczytać i robić co tam napisane i tyle, a mnóstwo osób mówi nie umiem i #!$%@? #gotujzwykopem
  • 29
  • Odpowiedz
@laventel: Bo w przepisie jest np. podsmaż kurczaka i jak ktoś nie ma zielonego pojęcia o gotowaniu to nie będzie wiedział jakiego oleju użyć, jak mocno go rozgrzać, jak długo smażyć.
  • Odpowiedz
@lunga: to spali kurczaka i jeśli ma więcej iq niż wodorost zrozumie że coś zrobił nie teges? poszuka w internecie na jakim oleju smażyć kurczaka? umrze bo usmażył na oliwie z oliwek i ograniczy pule beznadziejnych genów?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 32
@lunga:
To najwyżej raz czy dwa nie wyjdzie, a za trzecim razem będzie już ok. Ludzie którzy gotują mają za sobą masę takich nieudanych lub średnio udanych prób.
  • Odpowiedz
via Mikroblog+
  • 0
@Pawel929 nie spotkałam się żeby było napisane przyprawy na oko, chyba że wymienione jakieś konkretne, ja wtedy daje odrobine - próbuje i dodaje do momentu jak poczuje że to jest to i niczego więcej w daniu nie brakuje
  • Odpowiedz
via Mikroblog+
  • 5
@vateras131 no dokładnie, ja się w kuchni uczę na bledach i wiem czego nie robić, no ale żeby się tego nauczyć to trzeba gotować a nie mówić nie umiem i elo zamawiamy uberka;3
  • Odpowiedz
@laventel: Dokładnie. Jest internet. Są oceny przepisów. Wszystko dokładnie po kroku wyjaśnione. Ja np. nie pamiętam kiedy pizzę z miasta jadłem. Bo w domu się ja robi chwilę. Ale po co cokolwiek robić. Lepiej powiedzieć nie umiem, nie mam talentu
  • Odpowiedz
@Aokx a nie pomyślałeś nigdy, żeby to sprawdzić w internecie, zapytać mamy czy kogoś znajomego kto gotuje? Jasne jest nieco wiedzy którą warto mieć przystępując do gotowania, ale też nie zawsze ta wiedza gwarantuje sukces. Proste danie może zrobić w zasadzie każdy, te trudniejsze to już praktyka. Podawanie np. konkretnej ilości soli czy pieprzu mija się z celem bo każdy ma inny smak, ale należy pamiętać, że zawsze da się dodać, a
  • Odpowiedz
via Mikroblog+
  • 0
@Aokx e spotkałam się z przepisami gdzie było napisane czy gotować coś na słabym/średnim/mocnym ogniu + wydaje mi się też że to przychodzi z czasem i wyczuciem, a sporo z tego też idzie ogarnąć na logikę np nie będziesz dusił czegoś 2h na giga ogniu tak samo jak nie będziesz w taki sposób gotował rosołu xD naleśniki smazysz tak żeby się nie spaliły za szybko ale też nie robiły 10 minut, no
  • Odpowiedz