Wpis z mikrobloga

: Jeszcze jedno pytanko. Po co ten czarno-zolty kabel w Risserze? Samo USB nie wystarczy?

@md5sum: To daje zasilanie. Ale nie podłączaj tak, ponoć to nie zbyt bezpieczne. Lepiej dawać zasilanie przez molex
  • Odpowiedz
to nie ma większego znaczenia bo kable i tak są te same.

@cranberry250: Ale jest inny port. Z tego co ja czytałem to podączenie czyli 15 PIN SATA jest słabiej przystosowane do ciągłego obciążenia niż molex. I to właśnie wtyczka, a nie przewód jest słabym punktem. Molex ma wytrzymałość też chyba na większe obciążenie.
No ale równie dobrze, mogłem czytać nieprawdę.
  • Odpowiedz
Czyli tego kabla po prostu nie uzywam, ponieważ karta dostanie zasilanie swoim głównym kablem. Tak?

@md5sum: Nie. Znaczy musisz i tak dać zasianie do raisera, oprócz głównego kabla zasilania do GPU. Raiser symuluje PCIE, normalnie GPU ciągnie część prądu z portu PCIE po za tym co ciągnie ze swojego kabla.
  • Odpowiedz
@Variv: @cranberry250: Udalo sie skompletowac calego nowego kompa. Jedyne zmartwienie to czy wszystko przyjdzie na czas przed Nowym Rokiem i czy dlugosc kabla dolaczego do rissera bedzie odpowiednia.
Zastanawiam sie nad iloscia ram - 4 czy 8 gb na windowsa?
  • Odpowiedz
  • 0
@md5sum Kabel USB do risera możesz sobie inny kupić jakiś dłuższy oddzielone jak by było za krótko. Powinno działać w końcu to zwykły kabel USB.
  • Odpowiedz
@Variv: A molex jest słąbiej niż 6pin, więc najlepiej 6pinowe złącze i lecisz.

@md5sum Ilość slotów PCIE nie ma znaczenia, bo możesz używać splitterów (czyli takie cuda co z jednego portu x16, lub x4 robią 4 porty usb do podpięcia riserów).

Oczywiście płyta może nie udźwignąć tego, ale warto spróbować jak planujesz więcej kart niż masz portów
  • Odpowiedz