Cześć, pierwszy raz wybieram się w Tatry i potrzebuję jakichś rad. Naczytałem się już artykułów i blogów, ale dalej nie bardzo wiem gdzie iść, a czego unikać, żeby nie musieli mnie szukać helikopterem (ubezpieczenie mam, ale wolałbym nie korzystać). Będę całe 3 dni po słowackiej stronie w Popradzie, podpowiecie jakieś szlaki? Będę autem, więc nie ma problemu żeby podjechać gdzieś dalej. Dam radę tam chodzić bez raków? Ewentualnie z raczkami? Polecacie jakieś serwisy/mapy gdzie widać, które szlaki są dostępne zimą?
Polecacie jakieś serwisy/mapy gdzie widać, które szlaki są dostępne zimą?
@droptable: na mapa-turystyczna.pl wyświetla ostrzeżenie jak sobie wybierzesz taki odcinek. Jak przełączysz widok na "Mapy Sygnatura" to są zaznaczone miejsca do których możesz dość zimą. Z takich legalnych (i bezpiecznych) wycieczek które można polecić jest jeszcze dojście do Wodospadu Skok https://mapa-turystyczna.pl/route/kxvy ale nie ma tam schroniska ;) Wycieczki do Doliny Staroleśnej (Zbójnicka Chata) i 5 Stawów Spiskich (Chata Terego) nie
Polecanej wyżej "mapy turystycznej" nie radzę używać, jedna z gorszych aplikacji. Po prostu to polski wydawca i dlatego usilnie jest promowana na polskojęzycznych stronach internetowych. Jeśli nie zależy Ci na mapach specjalistycznych jak Bergfex czy Fatmap, to zerknij na aplikację "mapy.cz". Zamknięte szlaki oznaczone są przekreślonym ludzikiem i czerwonymi kreskami jak na zdjęciu
@droptable: Pamiętaj że na Słowacji w zimę nie wolno wychodzić wyżej niż schronisko, szlaki na szczyty są zamknięte, chyba że coś się zmieniło w tym roku ale do tej pory tak było
w zimę nie wolno wychodzić wyżej niż schronisko, szlaki na szczyty są zamknięte,
@droid43210: myślę że kolega powinien się bardziej przejmować bezpieczeństwem, powyżej schronisk łatwiej zginąć niż dostać mandat:P
jedna z gorszych aplikacji.
@Hubsky_: dlaczego tak uważasz? Jeśli chodzi o wyklikanie wycieczki turystycznej szlakami na mapy.cz nie jest to aż tak intuicyjne, trzeba kliknąć w kilka opcji. Szczerze powiedziawszy nie porównywałem od kilku lat tych aplikacji, mapy.cz widzę
@pilot1123: dzięki za polecone trasy! Śląski Dom i Kieżmarska już za nami ;) Pogoda nie była idealna bo na Kieżmarską non stop padało, ale jak doszliśmy do schroniska widoczność była ekstra. Miałeś rację, - piękne widoki ;) I w ogóle schronisko na Kieżmarskiej bardzo zadbane, dobre jedzenie i wpuszczają ludzi do środka (Śląski Dom wpuszczał tylko do toalety).
Jutro jeszcze Popradzkie Pleso, albo Wodospad Skok, ale nie możemy się zdecydować
@DrumBass: do schronisk można (ale nie wiem czy do wszystkich), powyżej szlaki są pozamykane. Z tego co wyczytałem jedynym dostępnym szczytem przez cały rok jest Skrajne Solisko (i to też chyba zależy jeszcze od pogody).
Będę całe 3 dni po słowackiej stronie w Popradzie, podpowiecie jakieś szlaki? Będę autem, więc nie ma problemu żeby podjechać gdzieś dalej.
Dam radę tam chodzić bez raków? Ewentualnie z raczkami?
Polecacie jakieś serwisy/mapy gdzie widać, które szlaki są dostępne zimą?
#tatryslowackie #tatry #gory #turystykagorska
Popradzkie Pleso - najłatwiejsza, cała asfaltem
https://mapa-turystyczna.pl/route/vk58
Śląski Dom - da się też cały asfaltem, ale będzie trochę dalej. Szlak wiedzie skrótami, asfalt wije się serpentynami
@droptable: na mapa-turystyczna.pl wyświetla ostrzeżenie jak sobie wybierzesz taki odcinek. Jak przełączysz widok na "Mapy Sygnatura" to są zaznaczone miejsca do których możesz dość zimą.
Z takich legalnych (i bezpiecznych) wycieczek które można polecić jest jeszcze dojście do Wodospadu Skok https://mapa-turystyczna.pl/route/kxvy ale nie ma tam schroniska ;)
Wycieczki do Doliny Staroleśnej (Zbójnicka Chata) i 5 Stawów Spiskich (Chata Terego) nie
A tutaj informacje od TANAPu: [link]
(https://www.tanap.org/national-park-rules/)
Polecanej wyżej "mapy turystycznej" nie radzę używać, jedna z gorszych aplikacji. Po prostu to polski wydawca i dlatego usilnie jest promowana na polskojęzycznych stronach internetowych. Jeśli nie zależy Ci na mapach specjalistycznych jak Bergfex czy Fatmap, to zerknij na aplikację "mapy.cz". Zamknięte szlaki oznaczone są przekreślonym ludzikiem i czerwonymi kreskami jak na zdjęciu
@droid43210: myślę że kolega powinien się bardziej przejmować bezpieczeństwem, powyżej schronisk łatwiej zginąć niż dostać mandat:P
@Hubsky_: dlaczego tak uważasz? Jeśli chodzi o wyklikanie wycieczki turystycznej szlakami na mapy.cz nie jest to aż tak intuicyjne, trzeba kliknąć w kilka opcji. Szczerze powiedziawszy nie porównywałem od kilku lat tych aplikacji, mapy.cz widzę
Pogoda nie była idealna bo na Kieżmarską non stop padało, ale jak doszliśmy do schroniska widoczność była ekstra. Miałeś rację, - piękne widoki ;) I w ogóle schronisko na Kieżmarskiej bardzo zadbane, dobre jedzenie i wpuszczają ludzi do środka (Śląski Dom wpuszczał tylko do toalety).
Jutro jeszcze Popradzkie Pleso, albo Wodospad Skok, ale nie możemy się zdecydować