Aktywne Wpisy
xoxo900 +44
Moi rodzice są typową parą Janusz i Grażyna. Biedni, oszczędni. Mam dwóch braci i jedną siostrę. Mój ojciec jest Januszem takim który matce w domu nie pomaga, bo jest godny zajmowania się wyłącznie męskimi sprawami naprawami i samochodem. Matka od urodzenia dzieci była w domu sprzątaczką i kucharką, do pracy nie chodziła bo zajmowała się dziećmi, pierwsze dziecko urodziła w wieku 26 lat. Mój ojciec i moja matka oboje pochodzą z biednych

cichooo +119
Jak zostać znienawidzonym przez tirowców, czyli poradnik jak zostać busiarzem
Z okazji tego, że się nudzę w trasie postanowiłem napisać poradnik jak zacząć pracę jako "busiarz" na międzynarodówce + kilka uwag ode mnie i być może pro tipów, których nauczyłem się przez około 3 lata pracy w transporcie, nie tylko za kierownicą, ale też i za biurkiem.
Na czym polega praca "busiarza"?
Na tym samym, czego każdego kierowcy, transportującego towar z punktu
Z okazji tego, że się nudzę w trasie postanowiłem napisać poradnik jak zacząć pracę jako "busiarz" na międzynarodówce + kilka uwag ode mnie i być może pro tipów, których nauczyłem się przez około 3 lata pracy w transporcie, nie tylko za kierownicą, ale też i za biurkiem.
Na czym polega praca "busiarza"?
Na tym samym, czego każdego kierowcy, transportującego towar z punktu
źródło: temp_file8223531401227178864
Pobierz

#programista15k #programowanie #heheszki
na tej zasadzie co wy, mogę stwierdzić, że do programowania są potrzebne podstawy biologii i fizyki, bo są projekty, w których się to wykorzystuje.
(ಠ‸ಠ) co ty gadasz, no chyba jako junior frontendowiec co divy przesuwa, większej głupoty dawno nie czytałem
Nie wiem trochę iracjonalne pytanie z twojej strony, matematyka to nie tylko operacje na liczbach...
@oldspiceedit: mówimy tutaj o bardziej zaawansowanej matematyce niż sumowanie i dzielnie liczb. np. macierze transformacji z filmu, albo coś innego z matematyki wyższej. takiej podstawowej matmy to potrzebuje nawet pomocnik budowlany na budowie, żeby wiedzieć ile wody dolać do cementu. podaj konkretny przykład, w którym użyłeś matematyki bardziej zaawansowanej niż tej ze szkoły podstawowej.
głupi background job spięty z macierzą i cronem to już koncept o wiele bardziej zaawansowany niż szkoła podstawowa
jakieś no-sqlowe bazy danych jak Redis, wyciąganie i filtrowanie konkretnych kluczy po rezultatach operacji itd, no nie wymaga to geniuszu matematycznego ale jednak wiedzę o matmie i analizie danych trzeba mieć
Czasem w apce proste dzielenie gdzie źle zaokraglisz liczbę to może być dla klienta różnica kilkuset tys dolarów.
Czasem nie podumasz że liczba może być floatem i produkcja się wywali.
@oldspiceedit: ok, to brzmi jak matematyka. jeśli to prawda, to jest to wyjątek.
Natomiast to:
@oldspiceedit: ale matematycznie to jest bardzo proste. poziom szkoły podstawowej. a że czasami trudno to zaimplementować, to inna sprawa. matematyka nie skupia się na implementacji, to coś bardziej abstrakcyjnego.
@groman43: Większość programistów na świecie klepie CRUDy i nigdy nie użyją matematyki na poziomie wyższym niż ten potrzebny do skończenia podstawówki. Wyjątki to ludzie robiący silniki graficzne w gamedevie, AI, pracujący w fintechu itp.
Ale to tak jakby mowić, że znajomość elektroniki jest niezbędna w programowaniu, bo przecież część programistów pracuje w embedded i musi