Wpis z mikrobloga

Czołem. Czy ktoś z was handluje towarem sprowadzanym z Chin #aliexpress lub #alibaba ? Może ktoś orientuje się w kwestiach prawnopodatkowych na tyle, aby odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań dotyczących procesu, który pozwoliłby kompletnie legalnie zakupić towar w Chinach do dalszej odsprzedaży go na terenie UE? Dodam jeszcze #prawopodatkowe i może #importchina

Znalazlem nieco informacji w internecie, ale są zdawkowe, a nie jest to etap, na którym podejmę się zatrudnienia doradcy :-)
  • 6
  • Odpowiedz
Słuszna uwaga @krzaczor93
Pytań jest kilka:
- kupując jako osoba prywatna, ocleniu nie podlegają przesyłki o wartości do 150 euro. Jeśli jednak zakupuję towar jako przedsiębiorca na dalszy handel to czy powinienem oclić każdy towar, bez względu na wartość przesyłki w jakiej do mnie przyszedł?
- czy w takiej sytuacji koszt cła podlega rozliczeniu jako koszt prowadzenia działalności?
- czy za wyjątkiem faktury VAT od sprzedawcy oraz dokumentów dotyczących oclenia produktu,
  • Odpowiedz
@gwyddbwyll: 1. Prawdopodobnie tak, zależy od towaru. Katalog jest dostępny. Przeważnie w przypadku towarów o małej wartości można uzyskać zwolnienie z opłat celnych, za wyjątkiem tych akcyzowych i kilku innych. Niektóre grupy są w ogóle obłożone cłem 0%. Odprawę celną musisz przejść zawsze, niezależnie od wartości!
2. Można było zaliczyć cło do kosztów uzyskania przychodu. Piszę w czasie przeszłym, ponieważ nie prowadzę działalności od kilku lat i nie jestem pewien
  • Odpowiedz