Wpis z mikrobloga

Przypominam, że Zimowe Igrzyska sa od 2 lutego do 20.
Zaczynanie wiekszych walk przed nimi byłoby ryzykowne wizerunkowo, wiec Rosja ewentualna agresje odłożyłaby na późniejszy okres tak samo jak czekali w 2014 (zielone ludziki pojawiły sie około 3 dni po ceremonii zakonczenia Igrzyska w Soczi).

Ale - tym razem Igrzyska sa w Chinach i odbeda sie bez udziału kibiców z innych państw. To eliminuje ryzyko buczenia kibiców, bo Chińczycy tego robić przecież nie będa.

Dlatego w sumie zabezpieczenie ze strony IO jest mniejsze niż normalnie.

#ukraina
  • 7
Dlatego w sumie zabezpieczenie ze strony IO jest mniejsze niż normalnie.

@szurszur: Ale, że w ogóle istnieje. Przecież to tradycja mająca ponad 2,5 tysiąca lat. Wskrzeszona ale jednak.
@szurszur: Gdzieś niżej na tagu są dywagacje brukowej prasy brytyjskiej, że Rosja może zacząć 24 grudnia. Moim zdaniem to całkiem dobry trop. Politycy i obywatele zachodu będą od piątku do niedzieli zajęci spotkaniami z rodzinami a w poniedziałek, jak zachód się zacznie zbierać aby wyrazić oburzenie, to rosyjskie czołgi będą już pod Kijowem.
@wstreczyciel: Owszem, ale na Ukrianie obchodza swieta dwa razy. Wczoraj nawet był nius, że w Mariupolu sie choinka przewróciła na rynku.
Do tego Ukraina bedzie apelowąc do świata zachodniego, wiec data pod Zachód pasuje.
@szurszur: ja to jakiś tydzień temu pisałem pod jakimś komentarzem, że obstawiam Boże Narodzenie. Wyrobią się przed prawosławnym 6 stycznia, a do tego jak to się wcześniej mówiło, że panujący obecnie "car" lubi weekendy/wakacje, bo wtedy społeczności międzynarodowej trudno się zebrać. Ja tak też obserwuję loty samolotów zwiadowczych, to wcześniej w weekend nic, teraz nawet w niedzielę o 6 lecą z UK krążyć woków Kaliningradu i Krymu. Nawet szwedzki samolot lata