Wpis z mikrobloga

Mirki, zna ktoś może przepis na dobry makaron smażony? Najadłem się dzisiaj takiego na obiad u chińczyka i tak mi smakował że chciałem odtworzyć taki sam w domu na kolację. No i niestety nie za bardzo mi wyszedł :( Chodzi o taki mocno usmażony, ciemnobrązowy od sosu sojowego i z chrupiącymi, ale nie surowymi warzywami.

Umie ktoś? ;]

#gotujzwykopem #pytanie #chinskiezarcie
  • 8
@Spetzanz: Chyba dokładnie o to mi chodziło :) Przeczuwam sprzątanie kuchni jak zacznę podrzucać tym wszystkim na woku (jak już go kupię, to druga sprawa), ale dla takiego jedzenia warto :D
@Calosija:

Makaron zalej wrzątkiem i zostaw w wodzie aż sie dobrze zaparzy. Następnie pokrój w zapałki (długie paski) podane niżej produkty:

1. czosnek, imbir, cycek z kurczaka

2. mała marchewka

3. czerwona cebula

4. żółta papryka, czerwona papryczka chili (bez nasion)

5. cukinia

Bierzesz sobie woka, jeśli nie masz to szeroką patelnię i rozgrzewasz na maksymalnym ogniu. Jeśli już dym leci z pustej patelni, to znaczy, że jeszcze mocniej ją rozgrzej.