Aktywne Wpisy
Asarhaddon +162
Ładnie się pobudowałem? Jakie byście dali ogrodzenie, żeby było widać bogactwo, ale, żeby plebs nie mógł się dostać do środka?
#budujzwykopem #dom
#budujzwykopem #dom
kontodlabeki +74
ale mnie dzisiaj dupa zapiekła, jechałam pociągiem do domu i siedziały jakieś młode julki, każda z markowych ciuchach, makijaż, paznokcie jakieś lepsze zrobione, iphone, aparat na zębach ( ͡° ʖ̯ ͡°) ja, baba 30 lat i nie stac mnie na żadną z tych rzeczy XD najbardziej dupa piecze z powodu tego aparatu na zębach eh, człowiek porażka
Cumple, znowu chodzi o Windows Server 19/22 - nie jestem pewien licencjonowania. Użytkownicy mają korzystać z maszyny wyłącznie przez zdalny pulpit. W ogóle będzie tego 25-30 osób, jednocześnie raczej nie będzie pracowało więcej niż 15.
1. Czy dobrze rozumiem, że dla każdego użytkownika muszę wykupić zarówno zwykłą licencję CAL jak i RDS CAL?
2. Ludzie będą się łączyć z własnych maszyn, pewnie różnych. Czyli licencje typu user, nie device. Czy zarówno w przypadku "zwykłych" CAL jak i RDS potrzebuję ich tyle, ile w ogóle kont przewiduję na serwerze (w tym przykładzie - 30) czy np. RDS wystarczy tyle, ilu użytkowników jednocześnie ma się łączyć?
3. Czy Win Server 19/22 standard ma już jakąś pulę licencji wbudowaną, jak się go kupuje czy trzeba dokupić wszystko po kolei? Koszt wychodzi całkiem spory przy obu licencjach dla 30 osób. Zastanawiam się, czy nie lepiej po prostu Win 10/11 postawić.
#siecikomputerowe #pytanie #informatyka`
1. TAK
2. USER, CAL tyle ile użytkowników, RDS przewidywane sesje zdalne (maksymalna ilość połączonych jednocześnie pracowników do pulpitu)
3. Nie ma, w przypadku windows server essentials masz 25 (i nie możesz korzystać z RDS), nie możesz ilości CAL / użytkowników zwiększyć. Jeżeli chcesz żeby to było legalne to pozostaje Windows Standard + CAL +RDS, jeżeli nie to WIN 10 + "witaminka" RDP wrapper ;)
1. To zależy od tego gdzie to będziesz hostowac. SPLA / azure nie wymaga CAL. Własny sprzęt wymaga CAL
2. RDS potrzebne Ci tyle ile unikatowo się podłączy. Jeśli masz 30 użytkowników którzy muszą się moc zalogować, to potrzebujesz 30 RDS CAL
3. Tylko do zadań administracyjnych dwa sloty. Jak chcesz stawiać Win11 jako rdpa to tak średnio, bo potrzebujesz licencji Windows VDA ( ͡° ͜ʖ ͡°
@spevil: Po pierwsze: dzięki :) Po drugie: czyżby do Win 10 nie dało się łączyć przez RDP? Miałem kiedyś Windows 7 tak wystawiony i normalnie 10 osób jednorazowo się do niego łączyło rdesktopem z linuksowych workstacji.
Tak teraz czytam: czy RDP wrapper nie jest wyłącznie dla edycji typu
Windowsy wspierają serwer rdp w wersji Pro i wyższych więc być może
Ponieważ jednak nie potrzebuję systemu w wersji Server, to zastanawiam się czy nie kupić po prostu Win 10/11 Pro i do tego oprogramowanie do pracy zdalnej typu TeamViewer czy
Koszt licencji RDS wydaje się spory ale to koniec końców wydatek na wiele lat, więc efektywnie miesięczny koszt nie będzie tak duży w dłuższej perspektywie. Dużo bardziej będą
Której na dodatek nigdy nie robiłem, więc może wyjść znacznie więcej niż "trochę" :)
@Koliat: czy przez zwirtualizowany Windows rozumiesz Windowsa odpalonego na wirtualce czy chodzi tu o coś innego? Bo ja wirtualizacji nie planuję. Nadal jestem trochę zakręcony, tym bardziej że znalazłem info (dość stare, więc może nieaktualne) na https://community.spiceworks.com/topic/279194-vdi-vda-and-rds-cals:
Wiesz ze do jednego Windowsa fizycznego będzie mogła się jednocześnie połączyć tylko jedna osoba?
Tak. Będzie sobie stał w serwerowni, więc dostęp do niego tylko zdalnie.
Jak rozumiem do Win 10/11? I bez różnicy czy wersja Enterprise czy nie? Damyt. Na Win 7 jeszcze działało :)
A z kolei przy Win Server wracamy do kwestii kupowania CAL, RDS CAL itd?
@Koliat: aa, no i wtedy potencjalnie wchodzi TeamViewer, NoMachine, AnyDesk cały na biało. Mam nadzieję, w każdym razie :D
Komentarz usunięty przez autora
Jak chcesz wiele sesji jednocześnie to zostaje ścieżka WinSrv plus rds