Wpis z mikrobloga

@biribomba: Mireczki mam problem z Zgemma h9s. W tygodniu wieczorem i cały dzień w weekendy pojawiają się zakłócenia. Jak podłączam ją w domku letniskowym wszystko jest ok. A w bloku coś ją zakłóca. Mieszkanie na samej górze więc sąsiada z góry nie ma po bokach też nie a na dole jest klatka schodowa. Czytałem że różne mogą być źródła zakłóceń ale już mi się pomysły skończyły na testowanie... Sprawdzałem na wyłączonym routerze, wyłączałem komórki, zmieniłem kabel koncentryk... Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co może siać zakłóceniami? Czy są jakieś filtry albo coś?
#zgemma #tvsat
  • 17
@pansamolocik: Antena 100, sprawdzana na dachu przez serwis, pogoda nie ma wpływu bo to się dzieje o każdej porze roku. Dawca ok bo na działce działa bez zająknięcia. Mieszkanie jest dwupoziomowe i na dole jak się wpinam do skrzynki w przedpokoju to tam śmiga. Ale na drugim poziomie już się tnie. Podłączyłem się dodatkowym kablem bezpośrednio do skrzynki na dole i do zgemmy na górze przy telewizorze i też tnie:-(. Zacina
@biribomba: oscam do sygnału nie ma nic, jeśli na dole działa dobrze, a jak pociągnąłeś kabel na górę i działało źle, tzn że źle to zrobiłeś, albo na jakimś gównianym rozgałęźniku/kablu/beczce
a na górze po prostu coś jest nie tak z instalacją w którymś miejscu, nawet samo niedokręcenie wtyczki do gniazda w dekoderze może powodować spadki
@Miecz12: No niby tak, ale to nie dzieje się zawsze- teraz od dłuższego czasu nie ma zacięcia. Na tygodniu od rana do 17-18 też śmiga. Rozgałęźnik jest raczej ok bo wpinam się w niego na dole i jest OK. I nie ja robiłem tą instalację tylko deweloper. Był też facet miernikiem i wszystko wg niego jest ok. I też się zastanawia skąd te zakłócenia...I teraz nie wiem co jeszcze sprawdzić/wymienić żeby
@biribomba: najlepiej jakbyś miał dwa dekodery, abo 2 głowice i się podpiąć do obu gniazdek jednocześnie żeby można było porównać sygnały, a technik kiedy był? bo jeśli tylko po jakichś godzinach albo w weekendy są problemy, to trzeba by tego technika w tym czasie wołać żeby on ewentualnie coś mógł pomierzyć