Wpis z mikrobloga

Cześć! Dzisiaj odebrałem auto od mechanika i było w nim robione kilka rzeczy m.in. wymiana oleju i filtra. I tu szok bo po przejechaniu ok. 3 km zaświeciła się kontrolka od oleju. Przed wymianą jej nie było i w trakcie przeglądu mechanik też nic nie mówił o problemie z pompą oleju czy coś w tym stylu. Pytanie czy przyczyną tego może być źle zamontowany filtr oleju ? Oczywiście jutro jestem umówiony żeby podjechać i sprawdzić ale pytam z ciekawości. Opel Astra H 1.6 #mechanikasamochodowa #samochody #motoryzacja
  • 22
@Delikatesov: że kontrolka od ciśnienia oleju? no jakby filtr źle założyli to istnieje szansa że np. ciśnienie oleju go w jakiś sposób rozszczelniło i olej ci #!$%@?ł z układu, ale to byś raczej zauważył bo do tego wystarczy podnieść maskę i wyjąć miarkę od oleju
@Delikatesov: Tak, wystarczy że włożyli wkład filtra oleju odwrotnie, albo źle wszedł w gniazdo i źle się "usadowił". W efekcie to jest w stanie mocno ograniczyć przepływ oleju przez filtr.
Miałem taki przypadek w Octavii z Włoch, filtr był właśnie "przekręcony", wymiana na nowy i poprawne założenie go pomogły.