Aktywne Wpisy

maly_ludek_lego +1576
A teraz na poważnie.
Sprawę śledzę od kilku lat, przeczytałem na ten temat sporo książek naukowych (tak, naukowcy zajmują się tematem od dekad) , artykułów i podcastów i napiszę, dlaczego, pomimo tego, że chińskie drony wydają się oczywiście najbardziej oczywistą opcją, sprawa może wyglądać inaczej i wcale nie byłbym zaskoczony, gdyby to było coś bardziej.. egzotycznego.
Bo czy ktoś wyobrażał sobie taki artykuł w Time jeszcze kilka miesięcy temu?
Albo Billa Nelsona
Sprawę śledzę od kilku lat, przeczytałem na ten temat sporo książek naukowych (tak, naukowcy zajmują się tematem od dekad) , artykułów i podcastów i napiszę, dlaczego, pomimo tego, że chińskie drony wydają się oczywiście najbardziej oczywistą opcją, sprawa może wyglądać inaczej i wcale nie byłbym zaskoczony, gdyby to było coś bardziej.. egzotycznego.
Bo czy ktoś wyobrażał sobie taki artykuł w Time jeszcze kilka miesięcy temu?
Albo Billa Nelsona
majakstasko +27
Jeśli macie materiały, gdzie dziewczyna opowiada o problemach psychicznych, pije alkohol, jest pijana - prześlijcie do mnie na maila, proszę. Badam sprawę.
#danielmagical #patostreamy
#danielmagical #patostreamy

Mam potencjalnie głupie pytanie o rozliczaniu działalności.
Zarejestrowałem jakiś czas temu JDG, jestem płatnikiem VAT.
Działalność formalnie zaczyna działać za kilka dni.
Chciałbym kupić trochę sprzętu do pracy i odliczyć VAT.
Jak rozumiem, data na fakturze za sprzęt musi być większa równa dacie rozpoczęcia działalności (?)
Czy to oznacza, że mogę zamówić ten sprzęt dopiero po rozpoczęciu działalności?
A może da się zamówić teraz i np. poprosić sklep internetowy o wpisanie przyszłej daty na fakturze?
#kiciochpyta
#b2b
Komentarz usunięty przez autora
Wydatki przed rozpoczęciem działalności a odliczanie VAT
Jeśli faktura dokumentująca poniesienie wydatku przed rozpoczęciem działalności spełnia wymogi formalne do odliczenia podatku VAT (zawiera imię i nazwisko właściciela firmy, adres siedziby firmy oraz numer NIP) nie ma przeszkód, aby z takiej faktury, wystawionej przed rozpoczęciem działalności gospodarczej, podatnik odliczył podatek VAT. Wcześniej jednak należy złożyć zgłoszenie rejestracyjne VAT-R.
Uwaga: podatek VAT z faktur zakupowych można odliczyć w okresie, w którym faktura
Jak widzimy, z jednej strony przedsiębiorca ma prawo do odliczenia podatku VAT tylko wtedy, gdy powstał obowiązek podatkowy, a z drugiej strony może to zrobić dopiero w momencie otrzymania faktury. Oba warunki muszą być spełnione równocześnie. Tak sformułowane przepisy budzą wątpliwości w przypadku możliwości odliczenia VAT od faktur otrzymanych z opóźnieniem. Załóżmy bowiem, że osoba prowadząca działalność gospodarczą, rozliczająca się miesięcznie, kupuje towary w marcu, ale