Aktywne Wpisy
Batonoski +107
#przegryw miałem tego nie robić, żeby nie czuć paraliżującego cringe'u ale w końcu jestem masochistą i atencjuszem, a to zobowiązuje
#pokazmorde
#pokazmorde
e1thx +253
Jestem za równością, ale...
#p0lka #logikarozowychpaskow #dyskryminacjamezczyzn #statystyka #rozowepaski
#p0lka #logikarozowychpaskow #dyskryminacjamezczyzn #statystyka #rozowepaski
Czas zakończyć długą przerwę i opublikować kolejny odcinek. Dzisiaj zaprezentuję angielski zespół pochodzący z Leeds. Formacja nazywa się Stateless i powstała w 2002 roku. Ich muzyka to mieszanina rocka, rocka alternatywnego, muzyki elektronicznej czy trip-hopu. Czyli bardzo dobra mieszanka. Ich twórczość porównywana jest do zespołów takich jak Radiohead, Portishead a nawet Coldplay. Obecnie mają na koncie dwie długogrające płyty, a ja postaram się przedstawić to co znalazło się na nich najlepsze.
"Song For The Outsider" - na wstępie moja ulubiona kompozycja, zawierająca wszystko to co najlepsze. Minimalistyczny początek składający się z instrumentów smyczkowych, następnie narastające bębny i niepokojący rytm, który powoli się rozkręca. Później pojawia się wokal i bardzo fajne wstawki z instrumentami smyczkowymi. W miarę postępu instrumentów smyczkowych jest coraz więcej, a to co najlepsze zaczyna się po trzeciej minucie. Powoli rozkręcająca się melodia na smyczkach, lekko elektroniczny bas i solo na skrzypcach, które od 3:48 rozkręca się w najlepsze. Moc i miód dla uszu.
"Bloodstream" - przeskakujemy dalej i mamy kolejną świetną kompozycję. Melancholijny wstęp na przefiltrowanym pianinie, urozmaicony następnie o skromny bas i perkusję, a na koniec wpadający w ucho wokal. Co i raz pojawiają się fajne wstawki z dodatkowym pianinem i zmieniona perkusją.
"Down Here" - jako fanatyk pianina i instrumentów smyczkowych, polecam kolejną kompozycję. Wstęp oczywiście zagrany na pianinie. Później pojawia się lekko przefiltrowany wokal. Dalej w ucho wpadają wstawki z refrenami i fajną melodią. Po tym utwór się rozkręca, dochodzi fajna trip-hopowa perkusja i pulsujący bas.
"I'm On Fire" - ciężko wybrać najlepsze utwory, jak zespół ma same takie. Tutaj nieco odmiennie niż w powyższych kompozycjach. Wstęp na lekko przesterowanej gitarze, do tego smętny i melancholijny, ale za to melodyjny wokal w stylu Chrisa Martina. W sumie cała kompozycja jest utrzymana w melancholijnym nastroju. Po około dwóch minutach pojawia się nieco zmieniona melodia na gitarze, w tle natomiast słychać delikatne i ciche instrumenty smyczkowe. Pojawia się też minimalna, ledwo zauważalna perkusja. Cudownie zaczyna się robić pod sam koniec, kiedy wszystko nabiera dynamiki, melodia staje się coraz głośniejsza, instrumenty smyczkowe grają coraz głośniej, czuć moc i apogeum melancholii.
"Blue Fire" - przyjemna dla ucha kompozycja, z fajnym elektronicznym pianinem. Mamy tez gościnny wokal należący do pani o pseudonimie Amenta. Utwór ma fajna elektroniczna perkusję, ze "zglitchowanym" werblem. Następnie pojawiają się wstawki z instrumentami smyczkowymi, wiolonczelami, które fajnie uzupełniają bas i dolne partie utworu.
"Red Sea" - na zakończenie, spokojna i odprężająca kompozycja. Instrumentalne dzieło o nieco ambientowym brzmieniu. Mamy tu melodię na gitarze oraz szereg przefiltrowanych dźwięków, nadających niepokojącego nastroju kompozycji.
Postaram się w miarę możliwości prezentować nowe odcinki regularnie, a każda subskrypcja będzie moim motorem napędowym.
Dodatkowo możesz włączyć sobię playlistę, na której znajdziesz wszystkie utwory z odcinków. To dla tych, którym się nie chce klikać w linki a wolą mieć wszystko pod ręką. Playlista dostępna jest dla YouTube i dla Spotify pod tym tagiem. Mam nadzieję, że @Ostah będzie ją uzupełniał na bieżąco.
Zatem jeśli szukasz interesującej muzyki, lubisz nowe brzmienia i nie zamykasz się na jeden gatunek - to zapraszam do subskrypcji.
Proszę Was o nieużywanie tagu #wpadlomiwucho do Waszych wpisów na mikroblogu czy innych częściach Wykopu. Ten tag ma służyć wyłącznie do oznakowania kolejnych odcinków "Wpadło mi w ucho...". Gdy ktoś go używa w swoich wpisach, to po pierwsze niepotrzebnie woła całą rzeszę ludzi, którzy myślą przez to, że pojawił się kolejny odcinek. A po drugie użycie tego tagu psuje mi porządek wpisów z odcinkami, bo Wasze niepotrzebnie otagowane wpisy wcinają się między spis odcinków. Dlatego prośba do Was o nieużywanie tego tagu. Myślę, że możecie to uszanować.
Uwaga!
Postanowiłem nieco rozszerzyć działalność "Wpadło mi w ucho..." i rozpocząłem ekspansję na Facebooku.
Od teraz również i tam będą się ukazywały kolejne odcinki mojego słuchowiska.
Wszystkich chętnych do czytania o artystach i słuchania ich z poziomu Facebooka, zapraszam pod adres:
facebook.com/wpadlomiwucho
#muzyka #oswiadczenie #wpadlomiwucho
3. Fluke
4. Anoice
5. Eskmo
6. Baths
7. #!$%@?
8. ortoPilot
9. Lamb
10. The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble
11. Kammerflimmer Kollektief
12. The Temper Trap