Wpis z mikrobloga

Pamiętam jak z 7 lat temu wahałem się kupić monitory studyjne, bo znawcy forum #!$%@?, że mają płaskie brzmienie i nie są one dla każdego i że nie będę się cieszył muzyką. XD

Jaki ja #!$%@? głupi byłem.
Pamiętam, że wtedy kupiłem geniusy i cieszyłem się bo bass #!$%@?.
Po 5 latach, czyli 2 lata temu, zakupiłem pierwsze monitory Kali LP-6.

Jakiego ja #!$%@? szoku dostałem XD
Porównując je ze wcześniejszymi, jakbym odkrył na nowo słuch, a jak robiłem testy i przełączałem na stare głośniki to jakby ktoś #!$%@?ł mi kawałek uszu, a dokładnie chodziło o średnie częstotliwości.
Później jeszcze gdy zrobiłem panele akustyczne, i popracowałem nad akustyką pokoju to gra wszystko jeszcze leeeepiej.
Można na spokojnie wyłapać błędy nawet w niektórych komercyjnych kawałkach zrobionych na szybko.

Od tego momentu przestałem czytać opinie na gówno forach, czy grupach, bo to banda zwykłych wyjadaczy.
To coś w stylu gdy zapytasz na spotted "jaki telefon wybrać". I każdy będzie podawał swój XD
BO FAJNY

DOBRA
NIE WAZNE, Tak mi się przypomniało ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#audio #audioboners #produkcjamuzyki #muzyka #audiofile
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Damianowski: Racja takie rzeczy jak głośniki to jest tak osobliwy temat. Każdy powinien dobierać takie rzeczy pod siebie.
To tak jak ze słuchawkami. Z tym, że z głośnikami ciężej znaleźc miejsce do odsłuchu.

Swoją drogą fajne te monitorki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pozdro
  • Odpowiedz
@Damianowski miałem podobnie jak kupiłem sobie monitory (słuchawki). #!$%@?, jak sobie puściłem niektóre kawałki to brzmiały zupełnie inaczej. Więcej detali, jakieś nowe dźwięki w tle, lepiej brzmiące instrumenty, wokal KURŁA WSZYSTKO xD
  • Odpowiedz
miałem podobnie jak kupiłem sobie monitory (słuchawki). #!$%@?, jak sobie puściłem niektóre kawałki to brzmiały zupełnie inaczej. Więcej detali, jakieś nowe dźwięki w tle, lepiej brzmiące instrumenty, wokal KURŁA WSZYSTKO xD

@runieeee: no to podobnie jak ja gdy przesiadłem się ze słuchawek JBL na Beyerdynamic DT 770 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Damianowski: Ciekawe spostrzeżenia, ale na dobrą sprawę to potwierdziłeś słowa "wyjadaczy" tylko to co oni określają jako "płaskie" dla Ciebie oznacza "dokładne", "wierne", "wyrównane" itd. I przy "wierne" warto się zatrzymać, bo tutaj dochodzimy do sedna tj. parafrazując przysłowie: "głośniki są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." Zanim wykrzykniesz "ale monitory studyjne są piękne i wierne" to zatrzymajmy się na chwilę ( ͡° ͜ʖ ͡°):

Cytowany tekst...Można na spokojnie wyłapać błędy nawet w niektórych komercyjnych kawałkach zrobionych na szybko.

Większość ludzi nie chce wyłapywać błędów w komercyjnych kawałkach, za to pewnie chciałaby żeby głośniki
  • Odpowiedz