Wpis z mikrobloga

Wykopki proszę o pomoc, nie mam już sił do tej gry. Grałem w fife do 19 potem przerzucił się na PESa a w tym roku postanowiłem dać szansę Cyny Gejms i poprostu uj mnie trafia w tej grze. Nie byłem nigdy słabym graczem w obie gry, bo i w starszych fifach potrafiłem luzem zdobyć G2 w prawie każdy weekend oraz w pesie znajdowałem się w TOP6000 graczy my club. Początek 22 mialem udany ot czasami przegrywał przez brak obycia z grą bądź wyraźnie lepszych przeciwników, ale kwalfikował się do Fut Champions i nawet potrafiłem wygrać w niej z 8 meczy, nawet nie grając wszystkich spotkań. A teraz? Remisuje/wygrywam jeden na kilka meczy, a przepieprzam resztę, bo moja defensywa gra totalny piach. Boczni obrońcy często bezsensowne wychodzą za bardzo do przodu i zostawiają flanki puste, stoperzy często rozchodzą się odsłaniając elegancko dostęp do bramki a taki Vidal jest strasznie bierny pomimo wytycznych i nawet nie naciska na przeciwnika. Da się jakoś ustawić stary system gry w obronie? Jesteście coś w stanie doradzić? Po ostatnim meczu w którym gość oddając 5 strzałów i wychodząc trzykrotnie sam na sam w polu karnym i zdobywajac łatwe gole, pierwszy raz w życiu aż jebłem padem o ścianę. Widzę, że nie odstaje umiejętnościami, ale ta obrona doprowadza do furii grając w 6 lidze.
#fut
źródło: comment_1636060184ZeSnx4A4mPlv0XnDLt2qzl.jpg
  • 8
@Barabasz95: boczni obrońcy często sami z siebie wychodzą do przodu, nic na to nie poradzisz, tak jest od kilku lat. Możesz dać im wytyczne "zostawaj z tyłu", ale to i tak nie da zbyt wiele. Wymień Dumfriesa na kogoś szybszego, Cuadrado może?
@PLDan: to z zostawaniem z tyłu to doskonale wiem i używam w każdej edycji akurat. A Dumfries na Cieniu ma u mnie 90 tempa plus ta jego chora siła.

@light3n: dzięki zobaczę jutro, szkoda mi dzisiaj nerwów. Ogólnie to problem z tą defensywą jest taki, że przeciwnicy potrafią zdobyć gola z jakiejś dobitki z dupy, ewentualnie obrońca lubi sobie podać piłkę do napastnika( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Barabasz95: zawsze cofaj się pomocnikami do obrony i probuj przejmować nimi piłke. Graj na spokojnie, czyli nie biegaj na sprincie jak debil próbując odebrać piłkę, a jak ją już przejmiesz to nie podawaj na pałe to przeważnie w ten sposób właśnie podajesz pod nogi przeciwnika, lepiej sobie pokręcić parę bączków obrońcom niż próbować podać gdy przeciwnik jest obok.
@Nikic21: sprint używam w obronie jedynie do szybkiego powrotu i często robię to pomocnikiem. Podania obroncami wynikaja jedynie z sytuacji gdzie piłka jest blisko pola karnego i przeciwnik naciska.
po 3 dniach mogę stwierdzić jedno.. @light3n: wielkie dzięki za te taktyki, testowałem różne z internetu, ale widać wina moich porażek leżała właśnie w tym. Bilans aktualny 9-1-2 w tym wiele ucieczek po rage quicie i już jutro 3 liga łatwo. Świetnie się gra szczególnie tą ofensywną, bo w ultra mam wrażenie, że atak zbytnio się gubi i dochodzi do strat. A tak to Boateng jest takim ciemiężycielem, że wystarczy uderzenie
@Barabasz95: Super. () Ja nadal gram tą taktyką. W fut champions wleciała prawie 2 ranga, brakło jednego meczu. W rivals liga 1 ranga 1 i dostaje ostre baty. Tutaj ludzie już są bardzo ogarnięci, ale grają typowo. Głęboko cofnięci i na kontry, chyba będę musiał coś pozmieniać.
na gości z kontrą świetnie sprawdza się granie na tych 3 obrońców, tylko musisz mieć wszechstronnych wahadłowych typu Gosens, Kostić, Robertson. A i wtedy na dwóch śpd jeden zostaje z tyłu, drugi wchodzi między obrońców i jest kolejnym stoperem, więc nawet jak któryś z nich zgubi krycie to zostaje reszta w pogotowiu. Póki co jedyny sposób na to, niestety wtedy ograniczasz strasznie ofensywę, bo praktycznie musisz się przebić flanką by móc podać