Wpis z mikrobloga

Czy robił ktoś ostatnio oświetlenie DIY? Rok temu robiłem belkę na power ledach 1w bo to było chyba najpopularniejsze wtedy i jestem zadowolony, teraz chciałbym ulepszyć oświetlenie w pokrywie. Oryginalnie mam jedną sztukę aquaela sunny 16w, najpierw chciałem dołożyć 16w plant ale zobaczyłem że na youtubie ludzie robią sobie takie lampy w plastikowej tubie z pasków. Coś takiego https://allegro.pl/oferta/tasma-listwa-led-5630-ip20-1m-144-led-spektrum-4k-10429918837?fromVariant=10430042176 nadawałoby się czy nie bardzo? Na pewno nie ma tych 4200 lumenów z metra, ale jak chociaż połowa z tego jest to byłoby coś podobnego jak oryginalny aquael który ma 1650 lm z 70cm kawałka. Aquael plant 16w kosztuje koło 160 zł i zastanawiam się czy jest sens sie w to bawić, ale przy okazji zrobiłbym sobie jeszcze nocne oświetlenie. #akwarium #akwarystyka
  • 24
@Taurus85 to zwykła belka na aluminiowym profilu, możesz zalinkowac albo napisać jakie paski polecasz by trzymały w miarę dobre parametry? To te sztywne, już z aluminiowa podstawa, tak? I co możesz zrobić tym sterownikiem, jakieś zmierzchy świty i tego typu rzeczy?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Lucider5: sterownik tak, zmierzchy świty, z poziomu aplikacji więc najwygodniej jak się da. A paski niebieskie wypuszczam na osobnym obwodzie i pod gniazdko sterowane aby włączało się przed startem i przed wyłączeniem głównego oświetlenia. Paski Led tylko sztywne warto, swoje ściągałem z Chin, nigdzie indziej takich nie było wtedy czyli kilka lat temu, a te na allegro to pewnie właśnie te same
@Taurus85: widzę że masz tego aż 5 pasków, w jak dużym akwarium? Bo zastanawiam się czy 1 pasek plant o długości 70cm jako uzupełnienie tego retrofita od aquaela będzie wystarczające do 112l. Btw ile dałeś za tą przesyłkę, bo widzę że masz tego masę?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Lucider5: na 120 litrach mam 3 paski białe, 1 pasek red+blue, i 1 nocne Blue. Ale już bym chyba robił tylko na samych zimnych białych. Pasków zamawiałem całkiem sporo, bo i lamp zrobiłem na dobre 800W, przesyłki z Chin były w cenie, ale szły i 2 miesiące. Jak nie chcesz robić całkiem nowej belki, to ja bym zrobił 2,3 małe beleczki po 1 pasku w osobnych profilach Alu. Jak chcesz to
2,3 małe beleczki po 1 pasku w osobnych profilach Alu.

@Taurus85: robią coś takiego w rurkach fi 20 przezroczystych, że masz 1 pasek na 1 wąskim pasku aluminium w środku rurki. O czymś takim myślałem bo ma to iść pod pokrywę i musi być w miarę szczelne

na 120 litrach mam 3 paski białe, 1 pasek red+blue, i 1 nocne Blue

Wiesz ile to mniej więcej watów? Bo coś dużo mi
@Lucider5 ja robiłem z takich pasków, jako dodatkowa belka do Chihirosa A801. Power LED 1W nie umiałem okiełznać, najdłużej bez otwierania działała jakoś pół roku ale poddałem się i poszedłem w takie paski. Plusem jest łatwe i tanie sterowanie PWM w przeciwieństwie do power LED, które się łączy szeregowo i zasila zasilaczem stalopradowym.
Pobierz
źródło: comment_16365799982OGgwJAEpuuTdJ9I1nJtgK.jpg
@sajmonm: mam jedną lampę z power ledów i działa już z rok bez problemu, teraz kupiłem już paski ledowe do zrobienia lampy. Polecisz jakiś sterownik, tak żeby robić zmierzch i świt? Bo pod hasłem sterownik pwm wyszukuje mi tylko jakieś elementy do programowania arduino, a aż tak się na tym nie znam
mam jedną lampę z power ledów i działa już z rok bez problemu, teraz kupiłem już paski ledowe do zrobienia lampy.

@Lucider5: Ja zrobiłem błąd, że nie podzieliłem belki na więcej słabszych stringów - z tego co pamiętam to było 1x ~75V i 1x ~140V, zawsze padała ta mocniejsza. Nie wiem czy z tego, że miałem problemy z uszczelnieniem tego (zawsze się gdzieś pociło wewnątrz), szło przebicie (właśnie na tym większym
@Lucider5 tak, taki sterownik co podesłales wrzuć między zasilacz a paski LED. Jaka masz długość lampy? Jeśli jest dość długa np ponad metr i masz trochę zdolności manualnych to polecam łączyć je równolegle, żeby zredukować spadki napięć i żeby świeciły równomiernie.
Masz jakiś profil w którym to osadzasz? Lampa będzie pod pokrywą czy nad akwarium?
@sajmonm 70 cm, jeden pasek ale podwojny w plastikowej tubie na aluminiowym radiatorze. Wygląda podobnie do oryginalnych retrofitow za świetlówki. Więcej mi chyba nie trzeba, mam jedną świetlówkę od aquaela i to ma być taki typowy low tech, idzie to pod pokrywę, od razu mam jak to zamontować
@Lucider5: No za dużo światła też nie dobrze, bo glony rosną. Niestety pod pokrywą sporo pary wodnej się gromadzi, kontroluj co jakiś czas czy nie poci się w środku. Ja trochę się natrudziłem zanim udało mi się dobrze uszczelnić lampy DYI.
@sajmonm dzięki za odpowiedzi. Taki sterownik który wrzuciłem na pewno ma opcje robienia zmierzchów i świtów? Bo nie widzę tego w opcji, można go ustawić tak że np o okreslonej godzinie włącza powoli lampę a po kilku godzinach ja wyłącza? Czy trzeba dodatkowo programator czasowy?