Tak dla przypomnienia czemu Stary Dziad doprowadził do obecnej sytuacji z aborcją. Skutki jego chrześcijańskiego podejścia mieliśmy kilka dni temu. Obok dziecka pochowają i matkę.
@kamil-mg: Ale ja nie pytałem, czy Twoim zdaniem powinno sie dopuszczać aborcję, czy nie. Tutaj krążymy wokoł orzeczenia Tk. I moje pytanie było na to ukierunkowane. Czemu we wniosku do TK podniesiono tylko kwestie gdy pojawiają sie jakieś wady płodu? Czemu nie poruszono kwesti gdy ciąża jest wynikiem zgwałcenia?
Ja ci podpowiem. W tym kontekście orzeczenie TK jest bez sensu. Kierując sie przesłankami z orzeczenia TK, aborcja po zgwałceniu powinna
@mindful_squash: ale ja wiem o co chodziło, nie o pełną ochronę życia. Niezgodna z konstytucją z całą pewnością jest także aborcja ze względu na czyn zabroniony. Jeśli byłaby wola polityczna to wprowadzonoby prawo do życia dla wszystkich i to bez tego właśnie fermentu na który pozwolono. Dlaczego smutno?
@kamil-mg: Ja nawet nie dyskutuję czy aborcja powinna być czy nie. Bardzo trafnie to napisałeś: "jeśli byłaby wola polityczna". Takie sprawy jak aborcja wyciąga się nie ze wględu na ważny interes społeczny. Wyciąga sie ze względu na partykularne interesy. Bo istniejący wcześniej kompromis aborcyjny dawał rade. Był i tak konserwatywny jak na europejskie standardy.
Pisałeś o aborcji ze wzgledu na zespół downa. Wyciąga sie ten argument ale to manipulacja. No
@Jabby: BTW - to zdanie jest ironiczne, rozumiem? Przecież to nie dziecko tylko płód wg lewicy. Nagle dziecko, gdy można to wykorzystać w argumencie, żeby to dziecko... znaczy wtedy to już płód!..., można było sobie abortować? No to dopiero prawdziwe fikołki. xD
@mindful_squash: " 1110 aborcji wykonanych w minionym roku zdecydowaną większość – 1074 zabiegi – przeprowadzono po tym, jak badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazały na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu.
Najczęstszym rozpoznaniem była trisomia 21, czyli zespół Downa: w 271 przypadkach bez współistniejących wad somatycznych, a w 164 przypadkach z wadami somatycznymi.
Innym częstym rozpoznaniem - 200 przypadków - były wady dwóch i
#bekazpisu #polityka
Ja ci podpowiem. W tym kontekście orzeczenie TK jest bez sensu. Kierując sie przesłankami z orzeczenia TK, aborcja po zgwałceniu powinna
Dlaczego smutno?
Pisałeś o aborcji ze wzgledu na zespół downa. Wyciąga sie ten argument ale to manipulacja. No
@Jabby: BTW - to zdanie jest ironiczne, rozumiem? Przecież to nie dziecko tylko płód wg lewicy.
Nagle dziecko, gdy można to wykorzystać w argumencie, żeby to dziecko... znaczy wtedy to już płód!..., można było sobie abortować?
No to dopiero prawdziwe fikołki. xD
" 1110 aborcji wykonanych w minionym roku zdecydowaną większość – 1074 zabiegi – przeprowadzono po tym, jak badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazały na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu.
Najczęstszym rozpoznaniem była trisomia 21, czyli zespół Downa: w 271 przypadkach bez współistniejących wad somatycznych, a w 164 przypadkach z wadami somatycznymi.
Innym częstym rozpoznaniem - 200 przypadków - były wady dwóch i