Wpis z mikrobloga

#elektronika #majsterkowanie #diy #smarthome

Chciałbym zmienić trochę system włączania światła w łazience :)

Mianowicie teraz jest tak jak na rysunku - czyli jest główny włącznik przy drzwiach wejściowych do łazienki który włącza światło przy suficie oraz oddzielny przełącznik pod lustrem który mi włącza Ledy przy wannie.

Szukam rozwiązania które pozwoli mi bez większej rozpierduchy, połączyć to tak żeby się dało z głównego przełącznika przy drzwiach - załączać również ledy przy wannie :)

Najbardziej by mi pasowało rozwiązanie radiowe typu - wpinam kostkę do włącznika przy lustrze, po czym wpinam kostkę do włączynika przy drzwiach, i działa - natomiast nie mogę znaleźć konkretnego systemu który by mi na to pozwalał (jest dużo takich na zasadzie przełącznika na baterie który można sobie przykleić gdziekolwiek, a ja z racji już istniejącego przełącznika - nie potrzebuje żeby on był na baterię - tylko normalnie wpinany w puszkę)

Dla poglądu wrzucam graficzkę która obrazuje temat.

z góry dzięki
Pobierz masejowy - #elektronika #majsterkowanie #diy #smarthome

Chciałbym zmienić trochę sys...
źródło: comment_16345691257WFopTiOYGqvhVwn1Kpw5h.jpg
  • 10
normalnie wpinany w puszkę

@masejowy: To czego szukasz to jak nazwa wskazuje przekaźnik dopuszkowy. Przy drzwiach chcesz dwukanałowy, pierwszy kanał będzie sterował zasilaniem tak jak dawniej, drugi przez odpowiednią dla wybranego ekosystemu apkę parujesz z przekaźnikiem inline przed zasilaniem "wanny". Jeżeli chcesz zachować włącznik przy lustrze to powtarzasz tam analogiczną procedurę, możesz nawet też dać tam podwójny żeby sterować obydwoma światłami.

szukaj *łącznik schodowy podwójny"

@portoryko43: O ile dobrze rozumiem