Wpis z mikrobloga

Mirki taka sprawa. Narzeczona dostała mandat za #!$%@? i jak ruszała już z mandatem w ręce to zaswiecily się jej kontrolki trakcji i abs. Jeździła tak dwa dni bo wstydziła się przyznać, do tego doszła na nastepny dzien kontrooka check engine, i po jakiejsc godzinie jazdy zgasły te dwie poprzednie a check engine zostało. Mazda 3. Czujnik prędkości kół byl chwile niesprawny czy cos innego mogło być? Jechać z tym do mechanika?
#samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa
  • 10
@lukaszkoo: najczęściej jest to czujnik absu. Jeździć, obserwować, może być tak że już nigdy nie wyskoczy

Natomiast checka warto sprawdzić, bo raczej nie jest związany z ww.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@lukaszkoo: nie wiem jak w Mazdzie 3, ale identyczna sytuację miałem w Focusie 2, okazało się że to wina czujnika prędkości kół, tylko że przez to że nie podawał żadnych danych po 2 minutach jazdy z check engine, silnik przeszedł w tryb awaryjny bardzo ograniczając moc. Koszty wymiany nieduże, ale za to będziesz mial spokojną głowę.
@lukaszkoo: Tak czy siak z racji check engine musisz się wybrać do mechanika, ew. jeżeli masz obd na bluetooth sprawdź błąd i jeżeli to pierdoła skasuj i dopiero jak pojawi się ponownie to wybierz się do warsztatu.
@lukaszkoo: zbieg okoliczności te dwie sytuacje. Trzeba kompa diagnostycznego podpiąć sprawdzić jaką prędkość obrotową kół widzi sterownik abs. Nie piszesz który rok mazdy 3 , ale były wersję, że czujnik zintegrowany z przodu z piastą i lożyskiem koła i 400zł taka część. Nie ma co się denerwować na zapas kosztami. Łożysko jakieś nie szumi w kole podczas jazdy?
@lukaszkoo: łożyska sprawdź, miałem taki przypadek, w czasie jazdy nic nie szumiało ani nie stukalo, a błąd wywalało, dopiero na podnośniku wyszło łożysko z luzem. A check engine to już inna bajka.
@lukaszkoo: Najlepiej czym prędzej, bo jeżeli silnik z powodu błędu pracuję w trybie awaryjnym/w pętli otwartej możesz np. uszkodzić układ oczyszczania spalin lub gdy pracuję na zbyt ubogiej mieszańce, jednak jeżeli samochód jest w takim wieku/stanie że błędy zaczynają się pojawiać "same" polecam naukę podstaw autodiagnostyki i tani czytnik obd - zwróci się w przyszłości ( ͡° ͜ʖ ͡°)