6 bananów - pokroić w plasterki 2 średnie cebule - pokroić w kostkę 1 lub 2 zwykłe papryki - pokroić na małe kawałki 1/2 albo 1 cała papryczka chili - pokroić na małe kawałki 10 g imbiru - pokroić w kostkę
0,75 - 1 litr bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki papryki słodkiej 3 łyżeczki curry sól i pieprz do smaku
pierś z kurczaka - można jeszcze usmażyć do tego na patelni kurczaka pokrojonego w kostkę w dowolnych przyprawach lub bez i podać do zupy na końcu
Cebulę zeszklić na oleju na dużej patelni. Dodać paprykę, papryczkę chili, banany, imbir i chwilę poddusić. Do przygotowanego w garnku bulionu dodać mleko kokosowe i śmietanę 30%, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Wszystkie składniki powoli łączyć i blendować, przyprawić słodką papryką, curry, solą i pieprzem. Podawać z grzankami, polecam grzanki z bagietki czosnkowej podgrzane w opiekaczu (。◕‿‿◕。)
6 bananów - pokroić w plasterki
2 średnie cebule - pokroić w kostkę
1 lub 2 zwykłe papryki - pokroić na małe kawałki
1/2 albo 1 cała papryczka chili - pokroić na małe kawałki
10 g imbiru - pokroić w kostkę
0,75 - 1 litr bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
pierś z kurczaka - można jeszcze usmażyć do tego na patelni kurczaka pokrojonego w kostkę w dowolnych przyprawach lub bez i podać do zupy na końcu
Cebulę zeszklić na oleju na dużej patelni. Dodać paprykę, papryczkę chili, banany, imbir i chwilę poddusić.
Do przygotowanego w garnku bulionu dodać mleko kokosowe i śmietanę 30%, gotować na małym ogniu ok. 15 minut.
Wszystkie składniki powoli łączyć i blendować, przyprawić słodką papryką, curry, solą i pieprzem.
Podawać z grzankami, polecam grzanki z bagietki czosnkowej podgrzane w opiekaczu (。◕‿‿◕。)
#gotowanie #przepisy
że coooo, ale ciekawe